Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZA NASLOV

Hrvat oduševljava igrama! Posljednji put to je radio Zvone Boban

Perišić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
05.12.2017.
u 23:13

Demonstracija majstorskog stila, odnosno uvjerljive i moćne izvedbe Ivana Perišića koje Inter drže na prvom mjestu talijanske lige spadaju u nešto najbolje što je u Seriji A ikada prezentirao neki hrvatski nogometaš

Važnost uloge omiškog gusara Ivana Perišića u Interovoj momčadi najbolje je oslikala izjava trenera milanske momčadi.

– Naš drugi pogodak (u pobjedi nad Chievom 5:0, nap. a.) primjer je ponašanja naše momčadi na terenu; Perišić radi presing, osvajamo loptu i na kraju zabijemo preko Maura Icardija. Kada netko poput Perišića pretrči 80 metara zbog naizgled trivijalne lopte, sve postaje puno jednostavnije – naglasio je Interov preporoditelj, 58-godišnji stručnjak Luciano Spalletti.

Perišić
1/11

Bobanovo čarobnjaštvo

Demonstracija majstorskog stila, odnosno uvjerljive i moćne izvedbe Ivana Perišića koje Inter drže na prvom mjestu talijanske lige spadaju u nešto najbolje što je u Seriji A ikada prezentirao neki hrvatski nogometaš, naročito na ovoj razini, kada se odlučuje u Scudettu.

Posljednji primjerak takvog nadahnuća nekog Hrvata dogodio se još davne 1999. godine, kada je čarobnjaštvo Zvone Bobana bilo presudno u Milanovu naslovu prvaka. Podsjetimo, trener Zaccheroni hrvatskog je majstora tada postavio na poziciju polušpice, iza ubojitog tandema Bierhoff – Weah, i tako dobio novu dimenziju igre s kojom je u zastrašujućem finišu prvenstva prestigao Lazio i osvojio titulu. Nazvali su je Bobanov Scudetto.

I tada, kao i sada, u Italiji se za naslov natječu Hrvati: prije Bokšić i Boban, danas Brozović i Perišić nasuprot Mandžukića i Pjace. I dok Mandžo sa Starom damom već ima dva Scudetta, nikada još nijedan Hrvat nije bio okrunjen s Interom. Splićanin Antonio Blasevich bio je zvijezda tadašnje Ambrosiane (današnjeg Intera) u sezoni 1929./1930., kada je osvojen naslov prvaka, ali imao je samo talijansko državljanstvo.

– Poznajem Ivana od malih nogu, zajedno smo išli u osnovnu školu u Omišu. I ja sam bio nogometaš i pratim ga tijekom cijele karijere. Od muka u Sochauxu, uzleta u belgijskom Rooselaareu pa eksplozije u Bruggeu... Tvrdim da Perišić nikada nije igrao bolje nego sada – kaže nam Goran Drmić, ponajbolji Perišićev prijatelj koji živi u Zagrebu.

Čuli ste se s Ivanom nakon utakmice s Chievom?

– Da, čujemo se svakodnevno. Presretan je; igra u životnoj formi, Inter je prvi bez poraza, sve mu ide od ruke. No, Ivan se neće zadovoljiti samo s tri pogotka Chievu ili trenutačnim uspjehom Intera; on živi za konačan cilj, sve je podredio naslovu prvaka Italije. Kao njegov prijatelj i navijač, osjećam da bi ovo mogla biti Interova sezona. I još ću vam nešto reći: Ivan će na Svjetskom prvenstvu u Rusiji – eksplodirati! Bit će to vrh njegove karijere – dodao je Drmić.

Ako je argentinski zavodnik Mauro Icardi udarna igla Intera ove sezone, lucidni “killer” sa 16 pogodaka na kontu, Omišanin Perišić nameće se kao drugi najvažniji Interov čovjek (premda je po prosjeku ocjena najbolji, 7,69). Ne samo zbog fascinantnog učinka od sedam pogodaka i čak šest asistencija u samo 15 kola (!), nego i zbog novog iskoraka koji je dobio u Spallettijevoj eri. Naime, Ivan je, iako izrazito ofenzivno orijentiran, u Interovoj koncepciji jedan od najefikasnijih obrambenih igrača. Primjerice, Ivan, poput kakvog defenzivnog veznog ili braniča, ima 1,2 presječene lopte po susretu, 1,6 očišćenih i 0,3 uspješno blokiranih udaraca. Suhe brojke čak neće dovoljno dobro ilustrirati Perišićev defenzivni angažman koliko to čini ona Spallettijeva izjava s početka ove priče. Ivan je nogometaš čiji zanos, energija i moć nose Inter u najboljoj sezoni unatrag čak 11 godina.

Inter gostuje kod Juventusa

Naime, prvi put nakon 2006. godine Inter je u prvih 15 kola skupio 39 bodova, čak 18 više nego u istom razdoblju prošle sezone. Prije 11 godina taj mu je raketni start prvenstva značio uzlet prema naslovu prvaka, kada je trener bio Roberto Mancini. Danas je na klupi Luciano Spalletti, majstor svog zanata, ali i rođeni – gubitnik. Spalletti je u karijeri, zajedno s Interom, vodio osam talijanskih prvoligaša, od toga Romu u dva navrata, i nikada nije osvojio Scudetto.

Neke stvari možda će se iskristalizirati već sljedeće subote (20.45 sati) kada će neporaženi Inter gostovati kod Juventusa u 16. kolu prvenstva Italije. Mandžukić protiv Perišića i Brozovića, hrvatski okršaj za vrh jedne od najprestižnijih liga svijeta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije