Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAJDUK Oproštaj Miroslava Ćire Blaževića od klupe bijelih bio je srcedrapajući, ali veliki trener još ne namjerava zaključiti karijeru

Ćiro: Nisam još završio!

spo-cirox-txt.jpg
import
19.09.2005.
u 17:11

SPLIT - Sve je bilo prema predvi?anjima. Ćiro je u Splitu napravio eksploziju. U svim oblicima. Na treninzima je u srpnju znalo biti po dvije tisuće ljudi, Split je bio u euforiji. Mjesec dana kasnije Ćiro je postao peder, cigan, postao je nepoželjan u onom najužem navijačkom dijelu.

Ali, svi oni koji su pozorno pratili Blaževićev rad znali su da je pravi. I da je na pravom putu. Rezultat ga je "ubio", predsjednika Grgića stavio pred zid. Izbora nije bilo. Uostalom, da je netko drugi bio na klupi, već davno bi bio pometen. Na oproštajnom druženju s Ćirom suze su "virile na svakom kantunu". čovjek kojeg su svi htjeli dodirnuti, stisnuti mu ruku, čovjek kojem su iza leđa govorili svašta, a u društvu s njim ga ljubili, otišao je iz Hajduka. U velikom stilu. Sa slabim rezultatima. Svaki drugi trener, nakon učinka kakvog ima Ćiro, bio bi istjeran topovima.

- Lagao bih kad vam ne bih priznao da se cijelu noć nisam pripremao za govor. Igor je izrekao jednu lakonsku iza koje i ja stojim, odlazim uzdignuta čela - rekao je Blažević.

Iako na odlasku, očito je da je ostao vezan za Hajduk. Štimac je u svom oproštajnom govoru o Ćiri kazao: "dobili smo velikog hajdukovca".

- Hajduk je naš klub, možda moje riječi o sentimentalnoj vezi s Hajdukom nisu imale težinu kada sam bio trener. Ali sada, na odlasku... E, to je neka druga priča. - Svojedobno ste kazali da je Hajduk veći klub od Dinama. Kako sada gledate na to?

- I ovaj način na koji smo se rastali je dokaz da je Hajduk veći klub od Dinama. S Dinamom sam bio prvak, pa sam u Švicarskoj saznao da su umjesto mene postavili Jurčevića. Dinamovac sam od mladosti, Dinamu sam toliko toga donio, a u tom klubu sam nepoželjan. Da, nije dvojbeno da se Hajduk usadio u moje srce. Mnogi širi prognoziraju da mu je Hajduk zadnji posao u karijeri. Zamalo je poskočio kada smo mu to spomenuli.

- U iznimnoj sam formi, neću voditi računa o fiziološkim zakonima. Uskoro ću početi trenirati jednu jaku momčad. Ni u peti mi nije da prekinem karijeru. Ne, nisam još završio. Još jednom je poželio objasniti zbog čega je morao otići.

- Ne mogu biti povlašten u poslu kojim se bavim. A rezultat je onaj koji sve daje. I oduzima. To je zakon u trenerskom poslu. Želio sam nastaviti na klupi, ali u tome su me sprije?ile tri vratnice. Da je ona Kranjčarova ušla, pobijedili bismo Dinamo u Zagrebu. Ali, to je gotova priča. Centimetri su odlučivali, i ja više nisam tu. Iako vječno rječit, na rastanku mu se grlo stezalo.

- Pripremio sam krasno štivo, ali neću ga izreći, jer će se neki rasplakati, možda i ja sam. A to ne bi bilo zgodno za jednog vođu kakav sam ja. Nikomu na rastanku nije uputio ni jednu ružnu riječ. O svima najbolje.

- Tužan sam, misiju nisam napravio onako kako sam priželjkivao. Nemam komu što zamjeriti. Predsjednik i uprava su me podržavali u svim kriznim trenucima, Igor, moji suradnici... Čak ni igračima ništa nije predbacio. A mogao je. Jer, oni na travnjaku nisu uvijek sve obavili kako treba.

- Igračima sam se posebno zahvalio, oni su se u svakoj utakmici trudili koliko su mogli.
Utrku za prvaka, unatoč Dinamovoj velikoj bodovnoj prednosti, proglasio je neizvjesnom.
- Najveći je favorit Dinamo, ali neće to biti komforno kako sada izgleda. Hajduk će se sigurno dići, i u doigravanju će se umiješati u borbu za naslov.


Ćiro poslije francuske bronce

2 kvalifikacijska podbačaja
->nije s Hrvatskom izborio EP u Nizozemskoj i Belgiji 2000.
->kao izbornik Irana nije se plasirao na SP u Japanu i Koreji 2002.
2 trofeja
->osvojio naslov prvaka s Dinamom 2003. godine
->ljetos s Hajdukom osvojio hrvatski Superkup


Uvijek uz Sanadera

U jednom trenutku Ćiro je spomenuo Dinamova predsjednika Mirka Barišića i premijera Ivu Sanadera.
- Često se pitaju zašto se svako malo očešem o Barišića. A on je mojoj supruzi rekao da ću doživotno biti Dinamov trener. Napadat ću ga dok sam živ, jer on nije čovjek. Kao principijelan čovjek, nikad nisam nikoga izdao. Jako sam žalostan i zbog moga, jednom, prijatelja Sanadera koji mi zamjera što sam otišao na drugu stranu. Ne, ja sam uvijek uz tebe, ali što ti nisi uz mene, to ti ne ide na čast. (om)


Katalinić: Zavaravao sebe i javnost

Nevoljko je Ivan Katalinić pristao ponuditi vlastito viđenje Ćirina kraha u Hajduku.
- A što ću sad o tome pričati, kad je gotovo... Ipak, iznio je Kate dio osobne percepcije.
- Bez igrača ne možete napraviti ništa, a to je Ćiro morao znati. Problem Hajduka je u upitnoj kvaliteti igrača. Usto, pogreška je što se navrijeme nije reklo pravo stanje stvari, nego se zavaravalo narod, koji je olako nasjeo na slatke priče, pa je sada razočaranje još veće. Svaki trener ima uspona i padova, pa tako i Ćiro, slično se i meni dogodilo lani. Nažalost, Ćiro je u smiraj karijere doživio neugodnost, ali je jasno da geneza problema leži u neodgovarajućim igračima, koji ne mogu pratiti pritisak i ambicije kluba. Bez Europe su naši klubovi mrtvi i kad je Hajduk izbačen iz Europe stvar je bila gotova - kaže Katalinić. (tć)


Barić: Bio je izgubljen kad je došao u Hajduk

Kad je u pitanju Ćiro i Hajduk, Otto Barić tvrdi da ga epilog splitske priče uopće nije iznenadio.
- Ćiro se precijenio. I bio je, zapravo, izgubljen u trenutku kad je stigao u Hajduk. To mu doista nije trebalo.
- Je li njegova najveća pogreška izjava "vidjet ćete da je trener najveće pojačanje".
- Dobro da ste me to pitali. Trener može biti pojačanje kad može predriblati protivnika, stvoriti višak i - zabiti gol. A Ćiro to odavno ne može. Sam je kriv za sve što ga je snašlo, izgubio je pojam realnosti i to je na kraju platio. Je li mi ga žao? Pa, ne znam što reći, osim još jednom ponoviti da se zaigrao i precijenio. Račun mu je, očekivano, stigao na naplatu. Ne možete protiv realnosti. To mu na zalasku karijere nikako nije trebalo. (tć)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije