Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODRIĆEVA PRIČA

Četnici mu ubili djeda i kuću zapalili, ali on nije odustao i sada opet ruši rekorde

Foto: Privatna arhiva
1/16
23.03.2021.
u 16:00

Kao snažan bljesak prošlo mi je kroz glavu sjećanje na moga didu Luku. Koliko bi on tek bio sretan i ponosan da je mogao doživjeti ostvarenje mojih snova.

Obitelj Luke Modrića 1991. godine zatekla se na okupiranom području na kojem su razulareni pripadnici srpskih vojski, JNA i vojske “krajine”, počeli provoditi neviđen teror nad Hrvatima koji nisu uspjeli pobjeći. Nakon što su kod Maruna ubili šestero staraca, četnici su 18. prosinca 1991. ubili i starog Luku Modrića, djeda poznatog nogometaša koji je za blagom otišao petstotinjak metara od kuće. U tom trenutku primijetile su ga srpske patrole i bez ikakva razloga izrešetale rafalima.

– Kad smo toga dana čuli rafale, pomislili smo na najgore, da su opet nekog ubili. Tražili smo starog Luku koji je otišao za blagom i pronašli ga mrtvog. Nakon pokopa, roditelji i mali Luka nekako su uspjeli prijeći u Zadar. Čim su izišli, odmah su im zapalili kuću – kazao je Stanko Modrić, bliski rođak obitelji Modrić kojem su samo desetak metara od kuće u njihovim Modrićima četnici 8. ožujka 1992. ubili brata, iz zasjede, predvečer. Kad su se pak kao izbjeglice pojavili u Zadru, mali Luka i njegovi roditelji dobili su smještaj u hotelu Iž. Stipe Modrić uskoro je kao mehaničar pronašao posao u Hrvatskoj vojsci i, kako je hotel Iž blizu stadiona NK Zadar, sina je upisao u nogometnu školu. I tamo, na kvrgavom igralištu Bagata, počela je karijera najvećega hrvatskog nogometaša u povijesti. 

Foto: zvonimir ferina

- Imao sam šest godina kada su ga četnici bezobzirno ubili nedaleko od kuće. Tada nisam mogao pojmiti to ubojstvo i gubitak, a ne mogu ni danas. Kratko je bio dio mog života, ali dovoljno dugo da ostavi u meni dubok trag obiteljske ljubavi, privrženosti i odanosti - prijetio se Luka toga u svojoj autobiografiji ''Moja igra''.

Taj naš najbolji nogometaš, kapetan viceprvaka svijeta će sutra u Ljubljani, u kvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Slovenije (20.45), upisati 134. nastup za Hrvatsku i izjednačit će se s dosadašnjim rekorderom Darijem Srnom.

- Stajao sam na tom postolju i u rukama držao trofej najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. Kad sam bio dijete i kad nisam znao koliko je teško popeti se na vrh, sanjario sam i ja da jednom postanem najbolji na svijetu - napisao je Luka u svojoj autobiografiji prepričavajući razočaranje s finala Svjetskog prvenstva kada mu je trofej najbolje reprezentacije na svijetu izmaknuo 'za dlaku'.

Foto: EXPA/Pixsell

- Prije negoli sam sišao s postolja, sada ipak svjesniji da sam proglašen najboljim igračem Mundijala, kao snažan bljesak prošlo mi je kroz glavu sjećanje na moga didu Luku. Koliko bi on tek bio sretan i ponosan da je mogao doživjeti ostvarenje mojih snova.

POGLEDAJTE VIDEO: Modrić primio Večernjakovu nagradu za 2018, 

Komentara 30

Avatar rubinet
rubinet
17:44 23.03.2021.

Dvostruka mjerila ! Kad je umro pjevač iz istočnog susjedstva komentari nisu danima bili dopušteni ,a sad , vidim neke neuklonjene i neprimjerene komentare . Zašto ?

BU
Bubreg2020
17:29 23.03.2021.

Može li mi tko malo bolje objasniti tko su ti četnici?

DU
Deleted user
17:00 23.03.2021.

Nemojte pisati gluposti, to je bilo izljev ljubavi Srba prema susjedima Hrvatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije