Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENE PJESME

Zanimljive priče o ljetnim hitovima: 'Macarena' je nevjerna žena, a 'Lambada' plagijat

07.07.2019.
u 21:50

Nevjerojatan je podatak da je cijeli glazbeni žanr u kojem prevladavaju tropski reggae ritmovi nazvan po pjesmi koju su napravili Danci! “Sunshine Reggae” grupe Laid Back bila je broj 1 u čak 19 zemalja, a na američku top-listu uopće nije ušla.

U ljetnim mjesecima na radijske postaje vraćaju se hitovi koji pjevaju o ljetu, vrućinama, osvježavanju i zgodnim djevojkama u kupaćim kostimima. Iza mnogih od tih pjesama zanimljive su priče, a mi smo izdvojili neke za koje možda niste ni znali kako su nastale.

Dobri stari Billy Idol još je 1982. u pjesmi “Hot In The City” pjevao o vrućoj ljetnoj noći u New Yorku, u kojoj temperaturu dodatno podižu zgodne djevojke u kratkim haljinama. Zanimljivo je da postoje i druge verzije pjesme, u kojima Billy umjesto “New York” vrišti “Boston”, “Amarillo”, “Minneapolis” i “New Haven”. Zgodan trik za dizanje popularnosti u drugim američkim gradovima.

Pjesmu “Summer Of ‘69” napisali su Bryan Adams i njegov stalni suradnik Jim Vallance, a doživjela je nekoliko verzija prije one finalne koja je postala veliki hit. Prvotno se trebala zvati “Best Days of My Life”, a tek nakon što je snimljena, odlučili su je nazvati “Summer Of ‘69”. Kako je u nekoliko intervjua kazao sam Adams, pjesma ima dvojako značenje. Naime, ‘69 se odnosi na 1969. godinu, kulturnu revoluciju i raspad Beatlesa, no isto tako govori o vođenju ljubavi u ljeto pa se 69 referira i na seksualnu pozu. Bilo kako bilo, pjesma “Summer Of ‘69” postala je jedan od najvećih Adamsovih hitova, doživjela je nekoliko obrada, a na jednom koncertu izveo ju je i Ryan Adams.

Pjesma “Lovely Day”, koju je 1971. snimio Bill Withers, mami nam osmijeh na lice, baš kao i lijepa žena o kojoj pjeva. Nenadmašni klasik koji tjera ružno vrijeme. Na kraju pjesme Whiters drži ton punih 18 sekundi, što je rekord za bilo koju pjesmu na američkoj top-listi. U Velikoj Britaniji ga je pretekao jedino Morten Harket iz grupe A-Ha, koji je u još jednom ljetnom hitu “Summer Moved On” držao ton čak 20 sekundi.

Nevjerojatan je podatak da je cijeli glazbeni žanr u kojem prevladavaju tropski reggae ritmovi nazvan po pjesmi koju su napravili Danci! “Sunshine Reggae” grupe Laid Back bila je broj 1 u čak 19 zemalja, a na američku top-listu uopće nije ušla. No jedna je od nezaboravnih ljetnih pjesama koje će se sjetiti svi koji su odrastali u 80-ima.

Kada govorimo o ljetu mnogi će se odmah sjetiti i “Briljantina” i pjesme “Summer Nights”. Svi smo gledali “Briljantin”, pogotovo filmsku verziju. Svi smo i imali neke ljetne romanse na koje nas najbolje podsjeća ova pjesma. Sigurno je da je uspjehu pridonijela i kemija koju su imali Olivia Newton-John i John Travolta alias Sandy i Danny.

Eddie Cochran imao je karijeru dugu samo četiri godine. Tragično je stradao 1960. u prometnoj nesreći, no njegov “Summertime Blues” postao je jedna od najobrađivanijih pjesama svih vremena. Impresivna je lista onih koji su je obradili – od Beach Boysa pa do Brucea Springsteena i posebno The Who. Za razliku od drugih ljetnih pjesama u kojima se akteri odmaraju i uživaju, Cochran pjeva o radniku koji radi cijelo ljeto kako bi zaradio dolar pa ne može ni na sastanak s djevojkom.

Originalno napisana 1935. za folk-operu “Porgy & Bess” Georgea Gershwina, pjesma “Summertime” je uspavanka majke u siromašnom dijelu Južne Karoline koja pjeva svom djetetu o teškom svijetu u kojem živi. I te pjesme postoji više verzija, pogotovo ona Janis Joplin iz 1968., no teško je biti bolji od Elle Fitzgerald i Louisa Armstronga koji nas svojim glasovima odvode daleko.

Grupa Mungo Jerry pravi je primjer “one hit wondera” ili izvođača poznatih po samo jednom hitu. A ovaj hit govori o ljetnoj zabavi. Što je drugo muškarcima ljeti na pameti nego žene? Stihovi “popij piće, provozaj se i vidi što će se dogoditi” na kraju su iskorišteni u kampanji u Velikoj Britaniji za sigurnu vožnju. Ne smijemo zaboraviti ni rock-klasik “Summer In The City”, koju je u originalu 1966. izvela grupa The Lovin’ Spoonful, a poznata je i po verziji Joea Cockera. U pjesmi se govori kako “iako su ljudi polumrtvi od vrućine, treba izaći vani i plesati do zore”. Zanimljivost je da su između dvije solaže mudro iskorišteni razni urbani zvukovi, pogotovo trube automobila te onaj najurbaniji zvuk – pneumatska bušilica.

Možda smo malo nostalgični za 90-ima, no “Summertime” koju su 1991. izveli DJ Jazzy Jeff i Fresh Prince pjesma je nenadmašni ljetni hit u kojem se svi možemo prepoznati. Škola je gotova, ne radite ništa osim zabave, basketa s prijateljima, plesanja, roštilja i vožnje “dvije milje na sat tako da vas svi mogu vidjeti”. “Summertime, time to sit back and unwind...”

 

Španjolski pop duo Los del Rio objavio je singl “Macarena” 1994. godine, a zarazni ritam i slavni plesni koraci učini su “Macarenu” ključnim singlom za brojna obiteljska slavlja, okupljanja, čak i vjerska okupljanja. Zapravo, pjesma “Macarena” govori o djevojci tog imena koja vara svog dečka s dva prijatelja dok je on u vojsci. Zabava za cijelu obitelj? Ne baš. Pozdravite se s nevinim obiteljskim uspomenama. Zapravo ste plesali i veselili se na pjesmu o nevjernoj ženi i sponzoruši koja sanja o životu u New Yorku i novim muškarcima u svom životu.

I za kraj najzanimljiviji podatak: prije točno 30 godina svi smo plesali “Lambadu” i pokušavali shvatiti što se pjeva na portugalskom. “Lambadu” je izbacila francuska pop-grupa Kaoma kao prvi singl s albuma “Worldbeat”. Međutim, pjesma je zapravo obrada pjesme “Llorando se fue” koju je originalno komponirala, izvodila i snimila grupa Los Kjarkas iz Bolivije 1981. godine. Ispostavit će se kako je Kaoma radila obradu bez autorizacije pa je 1990. došlo do suđenja, na kojem su Los Kjarkas izborili svoja prava.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije