Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETNI HIT

Prošlo je 30 godina od kultne 'Lambade', mnogi ne znaju da se radi o plagijatu

lambada
Foto: Youtube Screenshot
1/6
01.07.2019.
u 17:46

Pjesma je zapravo obrada pjesme "Llorando se fue", koju je na španjolskom originalno komponirala, izvodila i snimila grupa Los Kjarkas iz Bolivije 1981. godine.

Prije točno 30 godina svi smo plesali "Lambadu" i pokušavali shvatiti što se pjeva na portugalskom. "Lambadu" je izbacila francusko-brazilska pop grupa Kaoma, kao prvi singl s albuma "Worldbeat".

Francuski producenti angažirali su brazilsku pjevačicu Loalwu Braz, i vjerojatno se nisu ni nadali da će se singl prodati u čak pet milijuna primjeraka i postati najprodavaniji europski singl svih vremena. "Lambada" je bila broj 1 na top listama 11 europskih zemalja i napravila pravo plesno ludilo, popularizirajući taj ples. 

Međutim, pjesma je zapravo obrada pjesme "Llorando se fue", koju je na španjolskom originalno komponirala, izvodila i snimila grupa Los Kjarkas iz Bolivije 1981. godine. Do izlaska Kaomine verzije već je bilo nekoliko obrada pjesme, a i oni sami su za svoju verziju uzeli tekst jedne brazilske obrade te pjesme. Ispostavit će se kako je Kaoma radila obradu bez autorizacije, pa je 1990. došlo do suđenja, na kojem su Los Kjarkas izborili svoja prava.

Nesretnu sudbinu doživjela je i pjevačica "Lambade" Loalwa Braz. Orije dvije i pol godine pronašli su je mrtvu u zapaljenom automobilu blizu njene kuće. Policija je kazala da je bila žrtva pljačke.  

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
22:25 01.07.2019.

Lambada je kolač

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije