Naslovnica Showbiz Zvijezde

Zagreb film festival: Bogat program, ali loše grafičko rješenje

Na dan ubojstva Ive Pukanića vrti se “Ludi život” zbog kojeg je smaknut redatelj C. Poveda. U programu “Film kao propaganda” vrlo je zanimljiv spektakl “Chetniks” o Draži Mihailoviću, snimljen 1943. u Hollywoodu!
06. listopada 2009. u 17:26 0 komentara 14 prikaza
camino
Pogledajte galeriju 1/2

Širenje na šest zagrebačkih kina omogućilo je 7. Zagreb film festivalu prikazivanje rekordnog broja naslova. Direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta predstavili su danas u kinu Europa više od 90 filmova koji će u devet festivalskih programa biti prikazani od 18. do 24. listopada.

Rumunjski dragulj
U glavnom programu šepiri se rumunjski dragulj “Najsretnija djevojka na svijetu” redatelja Radua Judea. Tu neodoljivu priču o tinejdžerici iz radničke klase koja osvaja automobil na nagradnoj igri tvornice sokova nikako ne biste trebali propustiti.

Najrazvikaniji film iz glavnog programa je “Machan” Uberta Pasolinija, također vrijedan gledanja. Tu je i hit ovogodišnjeg Locarna “Ništa osobno” Ursule Antoniak, “Libanon” Samuela Maoza nagrađen u Veneciji te cannesko iznenađenje “Ubio sam svoju majku” 19-godišnjeg redatelja X. D. Tadrosa.

U dokumentarnom je programu najzanimljiviji “Ludi život”, film o južnoameričkim uličnim bandama čiji su članovi nakon premijere u Salvadoru smaknuli redatelja Christiana Povedu.

Taj će film biti repriziran prije okruglog stola o položaju dokumentarista i novinara u društvu, i to na dan ubojstva Ive Pukanića.

Jedan od noviteta ovogodišnjeg festivala jest iznimno zanimljiv program “Film kao propaganda”, u sklopu kojega će biti prikazan legendarni “Trijumf volje” Hitlerove redateljice Leni Riefenstahl, ali i hollywoodski spektakl “Chetniks” o Draži Mihailoviću!

Nedostatak ideja
Ne treba zaobići ni šarmantni i edukativni ciklus omnibusa o gradovima, među kojima su i klasična djela svjetske kinematografije.

Zanimljiv program ovogodišnjeg festivala ipak je pomalo u sjeni promašenog vizualnog identiteta po uzoru na Jamesa Bonda. Dok su kolica koja prolijeću puni mjesec bila simpatična popkulturna referencija, nevješto “skidanje” loga 007 djeluje kao rezultat nedostatka ideja na kakvo nismo navikli od Brukete i Žinića. Šteta.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.