Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.07.2020. u 19:10

Osim spomenutog Vilima Matule, u Sabor će nakon ovih izbora ući još nekoliko zanimljivih likova koji bi mogli taj skup učiniti barem donekle gledljivim, a što je, evo, samo po sebi dovoljno da im unaprijed dam ovu svoju TV ružu - piše u svojoj kolumni Miro Par.

  Kad je riječ o Balenovićevim ‘Metastazama’, poredak ide ovako: najbolja je knjiga, vrlo blizu tome je Kerempuhova istoimena predstava, a film Branka Schmidta – koji je vjerojatno najpoznatiji – na samom je dnu po kvaliteti. Knjiga Ive Balenovića, koju je zbog svoje druge karijere, one u medicini, pisao pod pseudonimom Alen Bović, nešto je što pod hitno mora ući u srednjoškolsku lektiru. Najbolje već u prvom razredu kako bi ti mladi, još uvijek ne u potpunosti oblikovani umovi, shvatili da čitanje ne mora biti nešto smrtno dosadno i apstraktno. Film Branka Schmidta koji je po njoj nastao i stekao mnogo veću popularnost, uzgred kazano, uopće nije dobar. Da kojim slučajem nisam čitao knjigu, uopće ne bih znao o čemu se tu radi, a ovako – jer sam, eto, knjigu pročitao – znam da nažalost nije dostojan iste... Ono što je, međutim, gotovo prošlo ispod radara, to je genijalna Kerempuhova predstava po književnom predlošku, u kojoj jednu od glavnih uloga, legendarnog Krpu, fantastično tumači Vili Matula.

Tko god je pogledao tu predstavu, uvjeravam vas, nikada neće za Bitorajca koji je tu ulogu igrao u filmu reći da je Krpa, već će taj zvučni nadimak uvijek vezati samo uz dobrog Vilija. Upravo zahvaljujući njemu predstava ‘Metastaze’ pravi je mali biser zagrebačke kazališne scene i kvalitetom veoma blizu tom teško dostižnom književnom predlošku. Odmah nakon predstave, još uvijek pod dojmom Matuline glume, otišao sam u ‘Exit’ gledati ga u monodrami ‘Barun Münchhausen’. Toliko je bio uvjerljiv da sam mu, nije me sramota priznati, sve povjerovao; od toga da je zaveo najveću ljepoticu s ove strane rijeke Rio Grande, pa sve do toga da je na topovskoj kugli otputovao na mjesec... Upravo zbog njega raduju me zasjedanja Hrvatskog sabora iduće četiri godine, a u kojima će, između ostalih novih lica kojih u ovome sazivu uopće ne manjka, sasvim sigurno veoma aktivno sudjelovati i Vili Matula koji je izabran s liste platforme Možemo. Pa iako se nadam da će ga do tada proći Münchhausenov sindrom, ne bih želio da izgubi previše od spomenutog Krpe koji mu tako dobro leži i koji je, eto, zaslužio da se na malim ekranima napokon pojavi i u njegovoj interpretaciji. Da će to biti u saborskim klupama, umjesto u njegovu prirodnom okruženju, u birtiji ili na stadionu, vjerojatno ni Balenović u najvećem naletu inspiracije ne bi mogao smisliti.

Osim spomenutog Vilima Matule, u Sabor će nakon ovih izbora ući još nekoliko zanimljivih likova koji bi mogli taj skup učiniti barem donekle gledljivim, a što je, evo, samo po sebi dovoljno da im unaprijed dam ovu svoju TV ružu. Elem, s liste Domovinskog pokreta, osim Škore koji se u više prilika dokazao kao sjajan zabavljač, još od onog sjedenja u žiriju s Đorđem Novkovićem pa do ovog recentnog u emisiji ‘Zvijezde pjevaju’, a njegove koncertne nastupe da i ne spominjem, našao se i Davor Dretar Drele. Taj dobronamjerni televizijski i radijski voditelj, koji se, sjetit ćete se, okušao i u pjevanju, u sklopu Špancirfesta na Varaždinskoj televiziji ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda s najduljim vođenjem talk-showa. Njegova emisija trajala je – pazite, molim vas, ovo – 35 sati i 16 minuta. Ne znam nijednog televizijskog voditelja, osim naravno Davora Dretara Drele, koji bi toliko vremena na televiziji mogao podjednako zabavno ispuniti. Iz HRT-ove emisije ‘Peti dan’, nadalje, u Sabor su ušli gotovo svi osim onoga koga se proteklih sezona najviše optuživalo da koketira s politikom. Nije bilo emisije u kojoj bračni par Selak-Raspudić nije prekomjerno granatirao Borisa Jokića optužbama da priprema teren za ulazak u politiku. On je, evo, i dalje ostao u znanosti.

Bit će, međutim, i to zanimljivo gledati sljedećih godina na HRT-u 4. Eh da, umalo sam zaboravio, i Rada Borić iz ‘Petog dana’ ušla je u Sabor, a nije mnogo nedostajalo ni Mili Kekinu iz ‘Bitangi i Princeza’ te Željku Pervanu iz ‘Večernje škole’. Posve sam siguran da će biti zanimljivo na malim ekranima gledati sva ta dobro poznata televizijska lica, ali i ostala koja će se prvi put pojaviti za govornicom Hrvatskog sabora. Hoće li to biti i dobro za naše društvo, ostaje da vidimo u razdoblju koje je pred nama, ali da zaključim u Krpinu rezolutnom stilu, a nadam se da će i Vili Matula to povremeno činiti kada mu netko složi repliku zbog netočnog navoda, ne može biti puno gore od onoga što su radili oni koji su tamo bili prije njih.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije