Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Estrada

Tri dive zvijezde su mjuzikla posvećenog pobjedi Sinjana nad Osmanlijama

Radojka Šverko, Lidija Horvat - Dunjko i Lara Antić igraju glavne uloge u mjuziklu koji je osmislio Dražen Žanko a čija premijera se održava 4. prosinca u dvorani Vatroslav Lisinski
15. studenoga 2016. u 12:30 2 komentara 2314 prikaza
11.11.2016., Zagreb - Radojka Sverko, Lidija Horvat-Dunjko i Lara Antic, tri glavne glumice mjuzikla Mirakul, koji ce se premijerno izvesti 4. prosinca.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mara, sinjska majka odana obitelji i svom sinu Stipanu, vojskovođi koji Sinjane vodi u borbu protiv Osmanlija. Angelika, časna sestra koja napušta samostan u Asizu da bi pomogla svom narodu koji je u nevolji. I Anđa, robinja turskih vojnika koja, vođena svojim prkosom, bježi natrag u rodni kraj. Ove tri ženske uloge samo su dio priče zapisane u hrvatskoj povijesti u sklopu koje je šačica od 700 sinjskih bojovnika i fratara u neravnopravnoj bici pod Sinjem pobijedila silnu armadu od 60.000 turskih ratnika.

Ulogu prihvatila “in bianco”

Za pozornicu ju je odlučio prilagoditi Dražen Žanko, a kada je razmišljao kome ih ponuditi, odluka je pala na tri žene – dive koje su, svaka u svoje doba, obilježile hrvatsku scenu na svoj način. Mara će tako na premijeri 4. prosinca u KD Vatroslav Lisinski postati pjevačka diva Radojka Šverko, Angeliku će igrati međunarodno poznata operna pjevačica Lidija Horvat-Dunjko, a Anđu mlada pjevačica grupe Bang Bang Lara Antić, koja se s kazališnim daskama upoznala u kazalištu Komedija. Njih tri nastupit će među stotinjak izvođača, koliko će ih se naći na sceni. A bilo je i vrijeme, slažu se dive, da se ovjekovječi ova priča koja je tako hrvatska i toliko naša.

Mirakul je baš pravi hrvatski mjuzikl – složile su se dodavši da su sve tri trenutačno u fazi kada im tekst “sjeda”. Jer svaka mora unijeti svoju osobnost u vlastiti lik da bi ga “iznijele” do kraja.

– Nikad redatelj ne može zamisliti kompletan lik koji, s obzirom na svoje predispozicije, kreiramo koliko scenarij to dopušta – kaže Radojka Šverko, koja je ulogu prihvatila, a da scenarij nije bila ni pročitala.

– Učinila sam to “in bianco”, kako se kaže. Kazališnog iskustva imam, bila sam nositeljica glavnih rola u četiri predstave, a taj me svijet formirao i kao umjetnicu i kao osobu – kaže Radojka Šverko dodajući da se za ulogu priprema kroz svakodnevne situacije. Tako je neki dan, kaže, ponavljala tekst dok je grabljala i skupljala lišće oko kuće. U ovakvim produkcijama s velikim brojem ljudi već su nastupale. One su, kaže Lidija Horvat-Dunjko, organizacijski kompliciranije, a u mnoštvu se male greške mogu i sakriti, no kada dođe trenutak da “puste glas”, uvijek se pojavi pozitivno uzbuđenje prije nastupa.

– Kazalište je sasvim drukčije od filma, u kojem jednu scenu možeš ponavljati 20 ili 30 puta. Na daskama imaš samo jedan trenutak i nema ponavljanja. Velika je to odgovornost na pojedincu – kaže Šverko, dok Lidija Horvat-Dunjko dodaje da je pjevala pred milijun ljudi: – Bilo je to 1994. za posjeta pape Ivana Pavla II., kad sam pjevala na misi – otkriva.

Mladoj Lari Antić ovo je drugi solistički projekt u mjuziklima, no članica je ansambla Komedija već neko vrijeme. – U dobroj produkciji najbitnije je zajedništvo svih uključenih i, kada publika to osjeti, tada takve produkcije najdulje igraju – kaže Lara Antić, a sve zajedno složile su se da će takvu atmosferu donijeti i početkom prosinca na daske Lisinskog.

21.06.2016., Zagreb - Vrtna zabava u Domu umirovljenika Maksimir.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL U maksimiru proslavili 40. rođendan doma umirovljenika Radojka Šverko: Uskoro ću vam se i ja pridružiti ovdje u domu 09.08.2015., Sinj - Jubilarna 300. Sinjska Alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatski "Mirakul" Čudo Sinjske alke prvi put gledat ćemo kao mjuzikl klub sinjana Večer Sinjana Zagrebački Sinjani prisjetili se rodnog kraja u koji će poslati i novčanu pomoć

Uz to, bitna je i energija koju u ovom mjuziklu pokreću, uz autora ideje Dražena Žanka, i scenograf te koredatelj Zlatko Kauzlarić-Atač te Ivan Ivica Krajač, koji je zaslužan za libreto, priču, dramaturšku obradu i stihove. – Svi ga pamte po pjevačkim aktivnostima, no Krajač je vrhunski režiser koji je pokretač realizacije “Gubec bega” i “Gričke vještice” – rekla je Radojka Šverko.

Za sinopsis i povijesni aspekt priče koja opisuje čudo Sinjske alke zaslužan je i fra Mirko Marić, dugogodišnji gvardijan Svetišta Gospe Sinjske te predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sinju. Glavni je organizator povijesno-scenskog spektakla tvrtka Croatiakontrola, koja obilježava 25 godina tvrtke, a Večernji list glavni je medijski pokrovitelj.

Na pozornici će se 4. prosinca naći i folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić, a članovi plešu u pjesmama “Alka” i “Zaigralo kolo”, dajući svojim plesom poseban doživljaj. Zbor Ivana pl. Zajca ne samo da pjeva, nego ima i svoju glumačku ulogu, a pripadnici zbora Ivan Goran Kovačić zaslužni su za mnogo vokalnih dionica. Nastupit će i KD Hrvace te sinjski alkari i momci u alkarskim odorama. Mirakul je posvećen 300. obljetnici pobjede Sinjana nad Osmanlijama.

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    ok, Sverko i Dunjko mozda, no nazvati Laru Antic divom je vise nego pretenciozno.

  • Pulchrum:

    Napokon malo hrvatske slavne povijesti. Ovakvih stvari treba puno više. Hrvatska se može samo ponositi svojim junacima