Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedjeljom u 2

Stanković otkrio tko mu je novi gost: 'Nerijetko izazivam ljude da me mlate po medijima'

Aleksandar Stanković, voditelj i urednik emisije Nedjeljom u 2
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/16
22.06.2022.
u 11:32

Stanković je otkrio da će mu gost ovotjedne emisije biti Velimir Visković, poznati hrvatski književni kritičar, leksikograf, esejist i polemičar koji je uredio brojne knjige, napisao još brojnije tekstove, a bio je i prvi predsjednik Hrvatskog društva pisaca, te u tri navrata i potpredsjednik hrvatskog PEN centra.

Aleksandar Stanković, urednik i voditelj HRT-ove emisije "Nedjeljom u 2", na društvenim je mrežama otkrio tko će mu biti novi gost. Riječ je o Velimiru Viskoviću, hrvatskom književnom kritičaru, esejistu i leksikografu. 

"Mislim za sebe da sam dobroćudan, ali nerijetko izazivam ljude da me mlate po medijima"
Velimire, you welcome! Nu2. PS napisao je lijepu autobiografsku knjigu, zato ga zovemo i naravno da nam pojasni onu svoju rečenicu " imao sam zanimljiv život i intelektualni i ljubavni" napisao je Stanković na Facebooku. 

Foto: Facebook Leo Nicolier

Inače, poznati hrvatski književni kritičar, leksikograf, esejist i polemičar Velimir Visković uredio je brojne knjige, napisao još brojnije tekstove, a bio je i prvi predsjednik Hrvatskog društva pisaca, te u tri navrata i potpredsjednik hrvatskog PEN centra. Već desetljećima uređuje prvo Republiku, a onda i, nakon dramatičnog raskola u Društvu hrvatskih književnika, Književnu republiku koja se skrasila pod zaštitom Hrvatskog društva pisaca.

Uređivao je i Sarajevske sveske, a u Leksikografskom zavodu u kojem je radio gotovo cijeli radni vijek, bio je glavni urednik često spominjane Hrvatske književne enciklopedije, ali i glavni urednik Krležijane, prve naše enciklopedije personalnoga tipa. Predavao je na nekoliko naših fakulteta, te gostovao kao predavač u SAD-u. Bio je stalni kritičar i kolumnist brojnih hrvatskih i jugoslavenskih novina i magazina, stekavši javnu prepoznatljivost, ali i status ozbiljnog arbitra hrvatske, ali i ne samo hrvatske književne scene. Objavio je i nekoliko knjiga, među kojima su naročito cijenjene “Mlada proza” iz 1983. i “Pozicija kritičara” iz 1988. godine. Izazovne su mu bile i knjige “Sukob na ljevici”, “U sjeni FAK-a” i napose “Rat za enciklopediju” u kojoj je opisao slučajeve legaliziranog mobinga u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Nagrada grada Zagreba, nagrada Mate Ujević za leksikografiju, nagrada A. G. Matoš za kritiku, Strossmayerova nagrada za znanost, Krležina povelja za Krležijanu...

Pročitajte što nam je Velimir Visković otkrio u životnom intervjuu

VIDEO Livaković i hrvatska Meghan Markle izrekli sudbonosno 'da'!

Ključne riječi

Komentara 2

DA
daliboris
14:06 22.06.2022.

Ma u ovu emisiju se dovode uglavnom facebook prijatelji Maje Sever. Klasična zlouporaba medija i prodavanje svjetonazorskih stavova koji odgovaraju Severici. Svim silama se ta gospođa trudi utjecati na javnost preko emisije NU2.

Avatar Barba
Barba
12:46 22.06.2022.

Hoće li ikad pozvati nekoga tko ne pljuje po svojoj domovini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije