Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Hromalić

Slastičarski guru u gastro vode uplivao je još sa 15 godina te se ubrzo specijalizirao za slatke delicije

Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
18.08.2023.
u 23:00

Jutarnju kavu u Le Kolaču možete upotpuniti doručkom, koji se ondje poslužuje do 11:30 sati. Volite li slatke jutarnje zalogaje, počastite se primjerice podatnim kroasanom s kremom od malina i pistacije, a preferirate li slane varijante, u ponudi je i kroasan s dimljenim lososom, krem sirom i jajima

Sendvič s pečenim lososom, šparogama i kremastom kozjom skutom, slatka iznenađenja nazvana "ice donut", hladni lava cake te osvježavajući kokteli samo su dio ponude u kojoj se ovog ljeta gušta na skrovitoj terasi zagrebačkog Bistroa Le Kolač u Parku Kneževa u Branimirovoj 41. Ručno rađene kolače, kao i ostale gastro delicije, ondje potpisuje chef Robert Hromalić koji je zanat izučio u prestižnoj francuskoj kulinarskoj školi u Parizu, Ferrandi, za što je čak podigao i kredit, jer mu, kaže, nikada nije bio problem uložiti u sebe.

Danas 33-godišnji Zagrepčanin u gastro vode uplivao je još sa 15 godina te se ubrzo specijalizirao za slatke delicije, čiji se noviteti u ponudi Le Kolača, otvorenog početkom svibnja, nađu svaka dva tjedna, a inspiraciju, kaže, pronalazi u sebi samom.

- Smatram da sam individualan, ne volim kopirati tuđe ideje, a vlastite mi dolaze same od sebe. Poznajem tržište, osluškujem želje svojih gostiju i upravo zbog njih svako malo mijenjam ponudu u bistrou. Tako sam siguran da im nikada neće dosaditi jer uvijek imaju prilike kušati nešto novo i inovativno - kaže Hromalić čija se tajna u izradi slastica krije u ručnoj izradi, bez korištenja strojeva, a tehnikama koje je svladao u inozemstvu. Male tajne velikih majstora u izradi slastica, ne kriju se, kaže, u omjerima već su uz preciznost bitnije temperature.

- Neće se ništa znamenito promijeniti ako stavite gram više ili manje nekog sastojka. Veću ulogu imaju temperature, odnosno koji segment dodajete u određenom koraku recepta - ističe.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Uz slatku ponudu, Hromalić je vruće ljetne dane odlučio osvježiti i slanim specijalitetima. Ne propustite tako kušati onaj sa sočnom, kremastom piletinom, Stracciatella sirom te salatom, kojemu posebnu aromu daje pasta od pistacija. Roast beef sendvič zadovoljit će i ona najistančanija nepca, a odlikuju ga pečeni ramstek, mlada salata, pikantna majoneza i topljeni sir u hrskavoj focaccia pogači. Ljubitelje morskih plodova oduševit će onaj s kozicama, kremastim surimijem i rimskom salatom, a možete kušati i sendvič s pečenim lososom, šparogama, kremastom kozjom skutom i ukiseljenom bijelom rotkvom, znanom i kao daikon.

Jutarnju kavu u Le Kolaču možete upotpuniti doručkom, koji se ondje poslužuje do 11:30 sati. Volite li slatke jutarnje zalogaje, počastite se primjerice podatnim kroasanom s kremom od malina i pistacije, a preferirate li slane varijante, u ponudi je i kroasan s dimljenim lososom, krem sirom i jajima. A na jelovniku su i tostovi, klasični sa šunkom i sirom te onaj s avokadom, pečenim paprikama, žumanjcima i stracciatella sirom, u kojem mogu guštati i vegetarijanci.

Noviteti u ponudi su i osvježavajući kokteli koje potpisuje Dominik Bečvardi, koktel majstor koji je lani proglašen najboljim barmenom u Hrvatskoj. Inspiriran ljetom osmislio je pet laganih voćnih koktela, čiji koncept prati aktualnu paletu slastica, a među njima su i nesvakidašnji "Peaches & spice" s votkom, jogurtom, breskvom te sečuanskim paprom. Miješa se i "Yuzu & nut" s ginom, yuzuom te sirupom od prženog lješnjaka. A opustiti se možete i uz citrusne arome koktela "Berry & bitter" u koji se miksaju campari liker, brusnica i tonik.

Slatka iznenađenja kriju se i u Hromalićevim jedinstvenim krafnicama punjenim sladoledom, a ovaj desert nazvan "ice donut" može se kušati samo u Le Kolaču. Meko je to karamelizirano tijesto čija priprema, kaže Hromalić, zahtijeva posebnu aparaturu i tehnike, a u ponudi su one punjene sladoledom od pistacije i maline, limuna, čokolade i karamele te vanilije.

VEZANI ČLANCI

No ipak, kolači su ono što, kaže Hromalić, od prvog dana privlači sve veći broj gostiju, a u ljetnoj ponudi našli su se, među ostalim, "hladni lava cake", idealan za ljubitelje čokolade jer upravo je ona glavni sastojak biskvita, moussea i karamela, a tu je i hrskavi crumble. Na meniju je i "choux", odnosno kuhano tijesto s kremom od pistacija i svježim malinama, ne propustite kušati ni slasticu koju odlikuje biskvit, ganache te krema od lješnjaka s dodatkom slanog karamela. Za klasičare tu je i Pavlova s meringom, bijelom čokoladom, kremom od vanilije i svježim sezonskim voćem.

Ljetni koncept uz koji se u Parku Kneževa možete opustiti nakon napornog radnog dana ili pak u večernjem izlasku s prijateljima, bit će aktualan sve do rujna, a Le Kolač možete posjetiti svakog dana, osim nedjelje, od 8 do 23 sata.

Inače, Le Kolač je Hromalić otvorio nakon dvije godine promišljanja, uređenja i osmišljavanja novog menija. Ideja kojom se vodio u osmišljavanju bistroa povratak je korijenima, naime, uz svoje dobro poznate slastice, slana jela su također u ponudi. Tako je prilikom otvaranja predstavio inovativni meni, pa su gosti za brunch ili ručak mogli kušati paštete od gusje i pileće jetrice i tostirane šparoge s lososom i skutom, salatu s pistacijom i stracciatellom, sendvič pizzaiolo i platu s raznim kruščićima i namazima. Burata sa sicilijanskom caponatom (tikvice, patlidžani, rajčice i kapari) i crab roll - tostirano toplo pecivo s kremastom salatom od rakova.

Visoko postavljenu gourmet ljestvicu, osim spomenutog slanog asortimana, vjerno prate i slastice i pića. Šest neodoljivih slatkih okusa predvodi hladni lava cake, tu je i klasik - kolač od lješnjaka i karamela, tart od pekan oraha, bezglutenski zapečeni cheesecake s limunom i yuzuom i flan od pistacija i višnje. A da bi gušti bili kompletni, uz slastice ili slane delicije zaokružena je i karta pića; od pjenušaca Poletti, prosecca Fantinel, graševine Zlatnog brda pa sve do biodinamičkog šampanjca Rupppert-Leroy i Old Pilot's gina.

VIDEO Obožavatelji zatrpali Maju porukama zbog greške koja joj se potkrala: 'Oprostite, ja sam totalno zbunjena'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije