Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lice s naslovnice

Ruža Tomašić: Motori i pištolji doveli su je na male ekrane, a 'sredila' je i dilere droge

ruža tomašić (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/9
21.02.2014.
u 14:46

Za Lice s naslovnice o Ružinoj navodnoj udbaškoj prošlosti zbog prijateljstva s pokojnim Gojkom Šuškom govorit će desni politički aktivist Denis Šešelj, Mate Laušić, Anto Đapić i drugi.

Ruža Tomašić jedna je od najpopularnijih političarki današnjice. Zbog nekih njezinih političkih poteza neki ljudi je zovu Ružom hrvatskom, dok je drugima trn u oku.

Nova epizoda RTL-ove dokumentarne serije Lice s naslovnice u nedjelju u 21.50 sati donosi priču o emigrantici koja je postala prva kanadska policajka na motoru, koja je bila dvojnica u filmovima i serijama, čuvala prvog hrvatskog predsjednika, obračunala se s dilerima droge, a sad nas zastupa u Europskom parlamentu!

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

(Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Ruža Tomašić jedna je od ukupno osmero djece obitelji Budimir koja je iz Hercegovine došla u okolicu Maglaja, a kasnije se trbuhom za kruhom doselila u Veliku Kopanicu. Ružin prijatelj Marko Zrno, sestra Janja i brat Ante Budimir za dokumentarni serijal Lice s naslovnice prisjetili su se teškog djetinjstva kada je Ruži išlo bolje u rukometu nego u školi:

„Nju je svatko poželio imati u ekipi. Nije ona bila natprosječno visoka, ali je imala skok, odraz i takav šut… ne znam otkud joj to! Imala je snažan šut već s deset metara, bolje nego mnogi muški. Znali su i dečki dobit batina od nje… Uvijek nas je štitila i branila, ali je htjela da uvijek bude onako kako ona kaže, po pravilu“.

Umjesto u srednju, otišla je u Vancouver u Kanadu, čuvati djecu starije sestre Jele. Čim je naučila novi jezik, Ruža je odlučila ostvariti davni san – upisala je i završila Policijski koledž u Ontariju. Marin Sopta, hrvatski emigrant u Kanadi, u to se vrijeme družio s Ružom i zna koliko je bilo teško upasti na taj fakultet: „Odmalena je htjela biti policajac. No, nije joj bilo tako lako ući u taj posao. Prvo jer je žena, zatim jer je imigrantica, a na treninzima i obukama morala je imati, u najmanju ruku, i do 40% bolje rezultate od drugih“.

Motori i pištolji doveli su Ružu na male ekrane kao kaskaderku u filmovima i televizijskim serijama poput „Dosjei: X“ i „Millennium“, a kasnije je postala i jedna od rijetkih žena koje se bave politikom. Uslijedio je i prvi susret s hrvatskim političarima, točnije članovima Hrvatskog oslobodilačkog pokreta koji je organizirao proslave na kojima je recitirala tzv. emigrantske pjesme na kojima je odrasla. Da nije bila članica pokreta koji je jugoslavenska vlast stavila na crnu listu "neprijateljskih organizacija", Ruža bi se bila vratila u domovinu.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

No umjesto toga, domovina je počela dolaziti u Kanadu. Bila je dio policijske pratnje predsjednika Franje Tuđmana tijekom njegova posjeta Kanadi, što joj je donekle omogućilo da se nakon povratka u domovinu zaposli kao voditeljica osiguranja Banskih dvora i postane članica Hrvatske stranke prava.

U sljedećih desetak godina Ruža se etablirala kao političarka, parlamentarka koja je, prema mnogima, spremna boriti se za svoja prava. Da nije bilo priče o velolučkim dilerima droge i slučaja 'Cvik', Ruža bi se uklopila u profil tipičnog HSP-ova političara. Iskoristila je novostečenu popularnost među građanima i 2009. ušla u novu pravašku stranku, HSP dr. Ante Starčević, koja se bitno razlikuje od ostalih pravaša.

Za Lice s naslovnice o Ružinoj navodnoj udbaškoj prošlosti zbog prijateljstva s pokojnim Gojkom Šuškom, ulasku u Sabor, sukobu s Antom Đapićem i HSP-om i koaliciji s HDZ-om, odlasku u Europski parlament, njezinoj borbi protiv droge na Korčuli, njezinu karakteru i nesmotrenim izjavama zbog kojih je nekoliko puta nastradala govorit će desni politički aktivist Denis Šešelj, šef osiguranja predsjednika 1990.-1991. Mate Laušić, bivši član HSP-a Tonči Tadić, bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić, novinar Tomislav Klauški, nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin i drugi.

Ne propustite doznati više o Ruži Tomašić u novom izdanju dokumentarnog serijala Lice s naslovnice, u nedjelju, 23. veljače u 21.50 sati na RTL Televiziji.

>>Ruža Tomašić: Milanović ignorira hrvatske europarlamentarce

Komentara 16

MA
mare0801
21:02 21.02.2014.

čekaj malo,dakle osnovna u Kopanici,srednja ništa,17 tjedana policijskog kursa,sada je zastupnica u Eu parlamentu,pa to je skandal.

VP
Vlasnik patenata iz kanade
20:30 21.02.2014.

na web stranici Police academy Brampton stoji :" At OPC Recruit Constables must successfully complete the twelve (12) week OPC Basic Constable Training Course. Recruit Constables receive an additional five (5) weeks training at the Emil V. Kolb Centre for Police Excellence.", dale ukupno 17 tjedana školovanja. a on a se predstavlja kao VSS, kao da je pet godina studirala... večeras je na TV Policijska akademia 7:)

LE
LeonardS
17:27 21.02.2014.

Samo da nijevfrizirana kao dosadašnje emisije, poslje Štimćeve , nema se tu što od istine gledati, gubljenje vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije