Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DR. VESNA JURČEC

Preminula prva meteorologinja HTV-a

Vesna Jurčec
Foto: HRT
1/4
15.06.2018.
u 13:30

Dr. Vesna Jurčec počela se pojavljivati na tadašnjoj TV Zagreb u sklopu Poljoprivredne emisije nedjeljom.

Dr. sc. Vesna Jurčec, prva  meteorologinja koja se počela pojavljivati na HTV-u, tadašnjoj TV Zagreb, i to u Poljoprivrednoj emisiji nedjeljom, preminula je jučer u 91. godini života, objavio je HRT.

Gimnaziju je polazila u Slavonskom Brodu i Karlovcu, gdje je maturirala 1948. godine. Geofiziku s meteorologijom diplomirala je 1952. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu. Nakon studija radila je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu, današnjem Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Želeći se baviti i agrometeorologijom, 1956. upisala je studij agronomije, koji je napustila 1959. godine zbog poslijediplomskoga usavršavanja u Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Cambridge Mass., gdje je magistrirala pod vodstvom čuvenog prof. dr. sc. E. N. Lorenza. U Zagrebu je boravila od 1964. do 1966., kada je kao ekspert iz sinoptičke meteorologije u programu UN-a za razvoj preko Svjetske meteorološke organizacije (SMO) otišla u Institut za istraživanje i obuku (Institute for Research and Training) u Kairo.

Od 1972. do umirovljenja 1992. bila je savjetnica u Centru za meteorološka istraživanja u Zagrebu, a 1974. imenovana je i izaslanicom u Povjerenstvu za atmosferske znanosti i Povjerenstvu za osnovne sustave SMO, gdje je zastupala najprije SFRJ, zatim i Republiku Hrvatsku.

Bila je članica American Meteorological Society (Boston) od 1960. i prva predsjednica Hrvatskoga meteorološkoga društva 1965–66 a 1976. godine dobila je i posebnu nagradu Svjetske meteorološke organizacije.

Vesna Jurčec
1/7
Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:14 15.06.2018.

Velika stručnjakinja i zvanstvenica. Hvala joj! PS . Kakva sreća da trolovima ovakve vijesti nisu važne. Pa ne gade!

IB
ibiza
18:55 15.06.2018.

wauuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije