Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak legende

Posljednji ispraćaj Žarka Potočnjaka: 'Njegovo nježno mentorstvo bit će velika ostavština'

Prijatelji i kolege oprostili se od legendarnog glumca Žarka Potočnjaka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/23
26.10.2021.
u 14:17

Glumac je preminuo u 76. godini nakon što se od 2019. godine borio s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, odnosno kroničnog bronhitisa.

Obitelj, kolege i prijatelji opraštaju se legendarnog hrvatskog glumca Žarka Potočnjaka koji je preminuo u četvrtak 21. listopada. Glumac je preminuo u 76. godini nakon što se od 2019. godine borio s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, odnosno kroničnim bronhitisom. 

Posljednji ispraćaj organiziran je u velikoj dvorani zagrebačkog krematorija u 14 sati. 

26.10.2021., Zagreb - Sprovod glumca Zarka Potocnjaka na Krematoriju.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Među brojnima od Žarka su se došli oprostiti i kolege Duško Valentić, Zijad Gračić, Božidar Košćak, Asim Ugljen sa suprugom, Kristijan Ugrina, Darko Janeš, Tara Rosandić, Višnja Babić te redatelj Hrvoje Hribar. Na ispraćaj je stigao i bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić te Vladimir Šeks.  

26.10.2021., Zagreb - Sprovod istaknutog hrvatskog glumca Zarka Potocnjaka na Krematoriju. Dusko Valentic
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

26.10.2021., Zagreb - Sprovod glumca Zarka Potocnjaka na Krematoriju. Asim Ugljen.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

- Poznajem ga od malena, njegovo nježno mentorstvo, što u mom ranom odrastanju, što na početku karijere... Nezamjenjiv utjecaj i to će uz njegovo umjetničko ostvarenje biti velika ostavština - kazala je Tara Rosandić za 24 sata. Ispraćen je uz veliki pljesak te tri pucnja uz predaju hrvatske zastave kćeri Mirni.

Njemu u čast puštena je pjesma Drage Mlinareca 'Domovina' te Arsenova 'Amigo'. 

- On nikada nije znao igrati ispod 100 posto, kad se razbolio rekao bi: 'Dečki, vi danas povucite, ja ne mogu, a onda bi izašao na pozornicu i dao bi 150 posto. Bio je veliki profesionalac - rekao je Alen Šalinović prisjećajući se Žarka Potočnjaka.

26.10.2021., Zagreb - Sprovod istaknutog hrvatskog glumca Zarka Potocnjaka na Krematoriju.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Iako je pio puno lijekova zbog kroničnog bronhitisa, postajalo mu je sve gore. Inače, 2001. godine suočio se s karcinomom na desnom plućnom krilu. Godine 2002. operiran je u bolnici Jordanovac te je, unatoč malim šansama, uspio pobijediti bolest, čime je postao prvi izliječeni pacijent od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Operacija mu je bila teška, a rehabilitacija duga. No sve je dobro završilo. 

Potočnjak se naposljetku i povukao iz glume zbog zdravstvenih problema, a nije bio zadovoljan ni novim generacijama glumaca. Vijest je javnosti obznanio na svoj rođendan u veljači.

Potočnjak se rodio u Pakracu, mama  Erminija mu je bila učiteljica, a tata Žarko bio doktor prava. Zahvaljujući djedu, koji je živio u Šibeniku, zavolio je more i brodove. U Šibeniku je učio zanat drvene brodogradnje. Poslije je upisao i studij brodogradnje, ali to nije shvaćao ozbiljno. Upisao je i završio  Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine. U Kazalištu Komedija dobio je svoj prvi glumački angažman i ostvario je odlične uloge u poznatim mjuziklima i rock-operama u Komediji. Nakon toga 18 godina bio je glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK 1994. godine. 

U Kazalištu Gavella prije četiri godine premijerno je prikazana monodrama „Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka“ kojom je Žarko Potočnjak tada proslavio jubilarnih 50 godina na kazališnim daskama. Televizijskoj publici u sjećanju će ostati po ulogama u tridesetak serija, a "Lažeš Melita", "Inspektor Vinko", "Putovanje u Vučjak", "Nad lipom 35", "Najbolje godine", "Počivali u miru", "Crno-bijeli svijet" samo su neke od serija u kojima je glumio. Za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojne nagrade poput nagrade "Marul" i "Nagrade hrvatskog glumišta". 

VIDEO>>Preminuo je glumac Žarko Potočnjak

Ključne riječi

Komentara 11

PA
pax5
15:38 26.10.2021.

Počivao u miru Božjem,laka mu bila hrvatska zemlja koju je ljubio svojim radom i obranom u domovinskom ratu....

SE
serafin002
15:58 26.10.2021.

velikan hrvatskog glumišta koji se borio za svoje mjesto pod suncem za razliku od brojne jugosrpske bagre koja je imala i ima privilegije

TO
tomotomo
17:34 26.10.2021.

Dali je glumac Rade bio na pogrebu? Ups , on ne ide na pogreb hr. braniteljima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije