Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HIT IZ 80-IH

Gdje su danas glumci hit serije ‘Klinika Schwarzwald’?

05.05.2018.
u 07:42

Glavni glumci serije su, zahvaljujući njoj, stekli popularnost, a neki od njih i danas su angažirani u njemačkim serijama

Hrvatska radiotelevizija na Prvome programu Hrvatske televizije od ponedjeljka 7. svibnja u prijepodnevnome terminu od 10:20 započinje s prikazivanjem hvaljene njemačke televizijske serije ‘Klinika Schwarzwald’, koja je još tijekom svojega prvotnoga prikazivanja osamdesetih godina prošloga stoljeća stekla veliku popularnost.

Više od 20 milijuna gledatelja

Serija prati svakodnevni život u maloj bolnici smještenoj u njemačkoj regiji Schwarzwald, kao i živote članova obitelji Brinkmann, doktora koji rade u bolnici. Iako je riječ o izmišljenoj klinici, prava klinika koja se koristila za potrebe snimanja smještena je u gradu Glottertal koji se nalazi na području Schwarzwalda. Zapravo, samo su vanjske scene snimane u okruženju klinike, a unutarnje scene snimane su u hamburškom studiju. Ubrzo nakon početka emitiranja, serija je postala vrlo popularna te dosegnula publiku od više od 20 milijuna gledatelja. Zanimljivo je da su producenti godinama pokušavali nagovoriti najgledanije televizijske mreže na snimanje serije s ovakvom tematikom. Nakon nekoliko godina, pronađene su dvije televizijske kuće - njemački ZDF i austrijska ORF. I nakon 33 godine od prvog emitiranja, serija je još uvijek vrlo cijenjena u Njemačkoj, a voljela ju je i naša publika. Serija se nekoliko puta ponovno prikazivala nakon premijere iz 1985. godine, a poslužila je kao inspiracija za čak dva televizijska filma. Klinika Schwarzwald bila je inspirirana popularnom čehoslovačkom dramskom serijom ‘Bolnica na kraju grada’ koja se od 1977. godine do 1981. prikazivala u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, ali i Zapadnoj Njemačkoj. Glavni glumac Klausjürgen Wussow glumio je prof. dr. Klausa Brinkmanna. Wussowa je proslavila upravo spomenuta uloga, a glumio je u čak 70 epizoda. Čim se pojavio na malim ekranima, postao je miljenik ženskog dijela publike. Glumac se ženio četiri puta i imao četvero djece. Preminuo je 2007. godine nakon duge i teške bolesti u bolnici Ridersdorf kod Berlina.

Sascha Hehn glumio je Klausovog sina Uda Brinkmanna. Hehn je njemačkoj publici poznat po brojnim filmovima, serijama, kazališnim predstavama te sinkronizacijama svjetskih animiranih filmova poput Shreka. I danas je aktivan kao glumac u njemačkim televizijskim serijama poput ‘Das Traumschuff’ i ‘Kreuzfahrt ins Gluck’. Udovu zaručnicu glumila je Klausjürgenova kći Barbara Wussow.

Serijom okusile slavu

Uloga u seriji bila joj je prva važnija uloga u karijeri. Barbara je i dalje aktivna kao televizijska i filmska glumica, a uključene je i u mnoge humanitrane projekte - organizacija Doktora bez granica, akcija Umjetnici pomažu umjetnicima, SOS dječja sela i slično. Od 1990. godine je u sretnom braku i ima troje djece. Austrijska glumica Gaby Dohm glumila je medicinsku sestru Christu Brinkmann, suprugu doktora Klausa Brinkmanna. Baš poput svog supruga u serijii, Dohm je zahvaljujući ‘Klinici Schwarzwald’ okusila slavu. Glumila je ukupno u 50-ak televizijskih serija u Njemačkoj i Austriji te danas ima nekoliko TV angažmana. Iz prvog braka s Adalbertom Plicom ima sina i dvoje unučadi. Trenutno živi s redateljem Peterom Deutschom u Münchenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije