Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlike u mentalitetu

Elin Kostelić: U Hrvatskoj nije običaj da muškarac uzme krpu i briše pod

ivica
Foto: Jurica GaloićPixsell
1/4
03.11.2016.
u 13:52

Supruga Ivice Kostelića gostovala je na Narodnom radiju i objasnila koje su najveće razlike u životu na njezinu rodnom Islandu i u Hrvatskoj, te je u šali kazala kako ona doma čuva djecu, a muž neka donese lovu

Elin Kostelić, supruga našeg skijaša Ivice Kostelića, gostovala je na Narodnom radiju u emisiji voditeljice Doris Pinčić Rogoznice i pričala o razlikama u životu na Islandu, gdje je rođena i odrasla, te u Hrvatskoj, gdje živi zadnjih godina. Elin je u razgovoru rekla kako su velike razlike u našem mentalitetu i mentalitetu u njezinoj domovini. 

– Žene u Hrvatskoj više su posvećene obitelji, više su doma i spremne su biti doma. Njima to nije nikakva frka da budu doma, kuhaju ručak, čuvaju djecu…Na Islandu je najnormalnije da žena radi kad je trudna i do 36-tog tjedna. S druge strane, najnormalnije je da i muž uzima porodiljni dopust i čuva bebu – na savršenom hrvatskom rekla je Elin. Slikovito je to opisala na jednom primjeru i rekla kako na Islandu nije čudno vidjeti da muškarac uzme krpu i obriše pod kad vidi da je prljav, dok u Hrvatskoj nije primijetila da je to običaj. 

– Pa to je zato što je žena kod kuće i to je nekako njezin posao. Muškarac zaradi, a žena je doma. I nije to ništa strašno, ne znači da je to bolje ili lošije. To je jednostavno tako – objasnila je Elin zašto u Hrvatskoj muškarci toliko ne sudjeluju u ženskim poslovima. Na to je Doris upitala Elin kako muško-ženski poslovi funkcioniraju u domu Kostelića?
– Ja sam kod kuće, doma sam s djecom i meni je to lijepo. Za mene je privilegij da sam doma i onda je normalno da ću ja usisavati i kuhati kad sam već doma. A muž nije doma i neka on onda zaradi i donese lovu – kroz smijeh je kazala Elin. 

Ispričala je i kako su je po dolasku u Hrvatsku neki smatrali bahatom i neodgojenom i to zato što se svima obraćala s "ti", a objasnila je i zašto je to radila.

– Mi na Islandu nemamo „vi“. Ja sam odmah svima počela govoriti „ti“ pa su me nekako čudno gledali. E, sada znam da starijima i iz poštovanja trebam reći „vi“. Ja svima - ti... ti... ti, a oni – pa čekaj malo, gdje je poštovanje prema starijima? Možda sam ispala nepristojna, al' toga kod nas nema. Ne znam, valjda su poslije shvatili da sam strankinja pa su mi oprostili – kaže Elin.

Bivša skijašica za Ivicu se udala u svibnju 2014. godine u Zagrebu, u listopadu iste godine dobili su sina Ivana, a krajem srpnja Elin je rodila drugog sina kojem su dali ime Leon. Iako Ivica nije često kod kuće, slobodno vrijeme potpuno posvećuje sinovima i supruzi, a na društvenim mrežama često objavljuje preslatke fotografije svoje obitelji. 

 

Komentara 20

LU
lunar777
14:15 03.11.2016.

Glupost, moja emancipirana :-) žena ne voli čistiti i da ja ne čistim kuća bi izgledala kao da je bomba pala. To su zastarjeli stereotipi, pa današnje cure ne znaju jaje skuhati a kamoli da spremi neko izbiljnije jelo, o, o čišćenju da ne govorim...

Avatar Katrida
Katrida
16:05 03.11.2016.

U braku bračni par je obavezan dijeliti dobro i zlo, tako je i u mojem braku od prvog dana. Moja žena je uzela dobro a meni je ostalo zlo.

Avatar pendreck
pendreck
16:10 03.11.2016.

Lijepa zena, lijep par! Sretno im bilo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije