Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mediteranska prehrana

Pogledajte sedmodnevni jelovnik za zdravlje i vitku liniju

žena, jede, zdrava prehrana
Foto: Thinkstock
13.01.2014.
u 20:04

Prekomjerna tjelesna težina samo je jedan od čimbenika rizika koji pogoduju nastanku bolesti srca i krvnih žila

Prekomjeran stres jedan je od skrivenih uzročnika debljanja koje je danas postalo vjeran saveznik bolestima srca i krvnih žila, vodećeg uzročnika smrti u svijetu i u nas.

Egzistencijalni problemi i moderan stil života, koji s jedne strane podrazumijeva dnevnu satnicu s puno poslovnog stresa, a s druge brzu nekvalitetnu hranu, pridonose faktorima rizika za razvoj ove bolesti današnjice.

– Prekomjerna tjelesna težina samo je jedan od čimbenika rizika koji pogoduju nastanku bolesti srca i krvnih žila, a na koje možemo utjecati.

Stres deblja

Toj grupi pripadaju još pušenje, povišene masnoće u krvi, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, loša prehrana i fizička neaktivnost te stres. Na sreću, na te čimbenike rizika može se utjecati, najčešće samo promjenom životnih navika, dok na faktore rizika kao što su nasljeđe, dob i spol ne možemo utjecati – upozorila je internistica i kardiologinja, prim. mr. sc. Mirjana Jembrek Gostović, dr. med., ravnateljica Poliklinike za bolesti srca i krvnih žila u Zagrebu.

Nasljedni se faktor i dob ne mogu izbjeći, ali može se prestati pušiti, promijeniti prehrambene navike, smanjiti kilograme, na što posebno upozorava nutricionist dr. sc. Ignac Kulier.

U prehranu valja uključiti maslinovo ulje, ribu, blitvu, orašaste plodove. Mediteranska prehrana odličan je čuvar srca i žila. Na nužnost zdrave prehrane i smanjenje tjelesne težine upućuje i nutricionistica Darija Vranešić Bender, koja osobito ističe važnost omega-3 masne kiseline za zdravlje krvožilnog sustava.

– Prema smjernicama krovnih stručnih društava, neke tvari porijeklom iz hrane pridonose održanju poželjnih vrijednosti triglicerida i kolesterola u krvi. Posebna pažnja pridaje se omega-3 masnim kiselinama, i to dvjema masnim kiselinama (EPA i DHA) koje nalazimo isključivo u hrani iz mora (ribi, algama, račićima i plodovima mora). Omega–3 masne kiseline u brojnim su kliničkim studijama pokazale kardioprotektivne učinke, poglavito jer snižavaju trigliceride te imaju antitrombotski i antiaritmijski učinak – naglasila je D. Vranešić Bender.Istraživanja su pokazala da svi izvori omega-3 masnih kiselina nisu isti.

Neke organizam puno lakše apsorbira, kao u slučaju antarktičkog krila. Ulje račića krila dragocjen je izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina, a preporučuje se u preventivne svrhe i kao potporna terapija kod bolesti srca i krvnih žila. Dodatna prednost je u tome što je riječ o prirodnom izvoru koji se dobiva iz kristalno čistog mora Antarktike te ne sadrži onečišćenja ili druge nepoželjne sastojke.

>>Želite zdravo srce? Maknite ove namirnice sa stola

PONEDJELJAK

doručak

1 čaša soka od naranče, 1 šalica sira mozzarella sa 2% masti, 1 šalica svježih borovnica UKUPNO KALORIJA 355,6

ručak

1 pakovanje (280 g) miješanog pirjanog povrća, 1 kriška pšeničnog kruha, 1 naranča UKUPNO KALORIJA 533,5

večera

1 šalica bijele kuhane riže, 1 šalica malomasnog mlijeka, 1 banana UKUPNO KALORIJA 392

UTORAK

doručak

Nepuna šalica pšeničnih žitarica, 1 šalica mlijeka sa 0,5 % masti, 1 šalica narezane, breskve – 170 g UKUPNO KALORIJA 324

ručak

1 šalica narezane pečene tikve, 3 kriške raženog kruha, 1 šalica jogurta od obrana mlijeka UKUPNO KALORIJA 276,9

večera

Pola šalice narezanih pečenih pilećih prsa, 1 kriška pšeničnog kruha, 1 šalica salate od rajčice, 1 voćni malomasni jogurt UKUPNO KALORIJA 317,5

SRIJEDA

doručak

Nepuna šalica pšeničnih žitarica, 1 šalica mlijeka sa 0,5 % masti, 1 šalica narezane breskve – 170 g UKUPNO KALORIJA 324

ručak

1 šalica narezane pečene tikve, 3 kriške raženog kruha, 1 šalica jogurta od obrana mlijeka UKUPNO KALORIJA 276,9

večera

Pola šalice narezanih, pečenih pilećih prsa, 1 kriška pšeničnog kruha, 1 šalica salate od rajčice, 1 voćni malomasni jogurt UKUPNO KALORIJA 317,5

ČETVRTAK

doručak

1 banana, 1 šalica cornflakesa, 1 šalica mlijeka sa 1% posto masti UKUPNO KALORIJA 312,2

ručak

130 g kuhanih špageta, 85 g usitnjene pirjane govedine, 1 šalica zelene narezane salate, 1 šalica kave espresso UKUPNO KALORIJA 623

večera

1 kriška raženog kruha, 1 žlica jetrene (može i riblje) paštete iz limenke, 1 šalica malomasnoga mlijeka UKUPNO KALORIJA 242

PETAK

doručak

100 g tune u vodi, 2 kriške pšeničnog kruha, 1 jabuka UKUPNO KALORIJA 261,8

ručak

1 limenka tune (180 g) u vlastitom soku (bez ulja), 2 kriške raženog kruha, 1 naranča UKUPNO KALORIJA 338,5

večera

1 šalica žitarica corn flakes, 1 šalica malomasnog mlijeka, 1 banana UKUPNO KALORIJA 324

SUBOTA

doručak

2 jabuke, 1 voćni malo masni jogurt, 1 kriška pšeničnog kruha UKUPNO KALORIJA 351

ručak

2 jaja na oko, 1 šalica kuhane riže, 1 voćni malo masni jogurt UKUPNO KALORIJA 562

večera

1 limenka tune (180 g) – tuna komadići u vlastitom soku (bez ulja), 1 kriška pšeničnog kruha, 1 narezana jabuka, 1 šalica čaja bez šećera UKUPNO KALORIJA 329

NEDJELJA

doručak

1 kriška pšeničnog kruha s grožđicama, 2 bjelanca ispečena na teflonu, 1 šalica nezaslađenog čaja UKUPNO KALORIJA 122

ručak

1 šalica kuhanog graha, 2 kuhane hrenovke, 1 kriška raženog kruha UKUPNO KALORIJA 482,4

večera

130 grama kuhanih špageta, 100 grama usitnjene pirjane govedine, 1 šalica zelene narezane salate puterice UKUPNO KALORIJA 353

>>Objavili ste rat kilogramima, ali vaga stoji? Ponavljate jednu od ovih 10 grešaka

>>Uz pomoć alata 'Pronađite svoju dijetu' možete samo u par koraka doći do dijete po svojoj mjeri. Na raspolaganju vam je nekoliko karakteristika u kojima ćete označiti koju hranu preferirate i što želite da vam se često pojavljuje na tanjuru. Ovaj alat je individualan za svaku osobu, ali je brzi i jednostavan. Pronađite svoju idealnu dijetu ovdje.

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije