Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proteini za prvi obrok

A baš vam ne bi palo na pamet... Ovo su 'neobični' savjeti za doručak ako želite smršaviti

Doručak
Foto: Thinkstock
1/2
07.05.2014.
u 07:35

Stručnjaci tvrde da je jako bitno što jedete za doručak ako želite izgubiti kilograme.

Slažemo se, doručak je najvažniji obrok u danu.

Zato trebamo paziti što jedemo, a posebice ako želimo izgubiti neželjene kilograme. No, neki od menija mogli bi vas poprilično iznenaditi. Evo što su stručnjaci otkrili kroz istraživanja.

1. Birajte žitne pahuljice većih oblika

Veličina je bitna! Ako volite za doručak jesti žitne pahuljice, birajte one većih oblika, tvrde stručnjaci. Manje oblike pahuljica "navest će vas" da stavite veću količinu u zdjelu, a time ćete unijeti i više kalorija. Prema tome, veći komadi će "lakše" napuniti zdjelicu za doručak, a unijet ćete manje kalorija.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

2. Jedite kruh od zobi

Zob vam vjerojatno nije najprivlačnija žitarica, ali svakako je među najzdravijima. Bogata je vlaknima i zbog toga će vas duže držati sitima. Ako ne želite dan provesti razmišljajući o tome što biste mogli grickati, ovo je pravi izbor.

3. Obilniji doručak

Jedite obilnije za doručak. Da, to znači i više kalorija, ali i učinkovitije mršavljenje. U nedavnom istraživanju, jedna skupina ljudi jela je 700 kalorija za doručak, 500 kalorija za ručak i 200 kalorija na večeru, dok je druga skupina jela 200 kalorija za doručak, 500 kalorija za ručak i 700 kalorija na večeru. Dvanaest tjedana kasnije, oni koji su jeli 700 kalorija za doručak izgubili su dva i pol puta više od druge grupe. Ako jedete obilnije doručke, vodite računa da ne unosite "prazne kalorije".

4. Za doručak jedite proteine

Još jedan način da obuzdate apetit i želju za stalnim grickanjem je da prvi obrok u danu bude bogat proteinima. Istraživanje je pokazalo da oni koji su jeli doručke bogate proteinima, manje su imali osjećaj gladi i manje su grickali nakon večere.

5. Za doručak- zob

Veće pahuljice za doručak dobar su izbor, ali zobene pahuljice još su bolji i zdraviji. Oni koji za doručak jedu zob, manje su gladni tijekom dana od onih koji su doručkovali pahuljice iste kalorijske vrijednosti. Tajna je u vlaknima kojima zob obiluje.

6. Dodajte jaja u svoj doručak

Foto: Youtube/South Pasadena Police Department

Foto: Youtube

Istraživanja su pokazala da ako doručkujete dva jaja učinkovitije ćete izgubiti višak kilograma nego da pojedete pecivo. Jaja su bogata proteinima, a i sadrže kolin koji poboljšava funkciju živčanog sustava i kardiovaskularnog zdravlja.

7. Tost namažite maslacem od kikirikija

Istraživanje je pokazalo da sudionici koji su jeli kikiriki ili maslac od kikirikija u jutarnjim satima imali su više YY peptida koji daju osjećaj sitosti, a razina šećera u krvi kod tih osoba bila je niža nego kod osoba koji su doručkovali obrok bogat ugljikohidratima. Količina od dvije jušne žlice maslaca od kikirikija ima 190 kalorija.

>>Jedete ih, a nikada ne biste pomislili koji je njihov 'tajni' sastojak

>>Ovo je osnovno pravilo mršavljenja!

Komentara 2

LI
liliZG
10:25 07.05.2014.

sasvim očito prepisano sa nekog američkog portala i prevedeno google prevoditeljem.....

Avatar ivica48
ivica48
08:51 07.05.2014.

Pa nismo benasti da jedemo ta go....v...na

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije