Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Jedete ih, a nikada ne biste pomislili koji je njihov 'tajni' sastojak

Hrana
Foto: Pixsell/Thinkstock/Shutterstock
1/4
01.05.2014.
u 10:20

Grčki jogurt često se preporučuje kao zdraviji izbor od "običnog" jogurta jer sadrži mnogo više proteina, no u jednom pakiranju može sadržavati i do 3 žlice šećera.

Kada je riječ o hrani koja sadrži šećer, na pamet će vam odmah pasti razne slastice. No, za ova jela nikada ne biste pomisli da sadrže taj "tajni sastojak".

Sve je veći broj oboljelih od dijabetesa, a namirnice koje skrivaju šećer dodatna su prijetnja zdravlju.

1. Sendvič od piletine

Ako ste među onima koji vole jesti sendviče s piletinom iz fast fooda, ovo će vas iznenaditi. Iako možda nikada ne biste ni pomislili, ovo jelo sadrži šećer i to čak i do 16 grama, odnosno četiri jušne žlice.

2. Umak od rajčice

Iako okusom često i ne bi otkrio da sadrži šećer, proizvođači u razne "gotove" umake od rajčica koje možete kupiti u trgovinama, dodaju šećer. Neki od tih proizvoda sadrže i do 15 grama šećera u količini od pola čaše. Ako kupujete gotove umake za tjesteninu tražite onaj bez dodanog šećera ili onaj koji po porciji sadrži manje od 7 grama. Ako ste u mogućnosti, uvijek radije sami spravljajte umake od svježih rajčica, a za slađi okus možete ih ispeći u pećnici, a zatim ih pirjajte uobičajeno.

3. Zobene pahuljice

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Pakiranja "instant" zobenih pahuljica, osim zobi, sadrže i šećer. Neka pakiranja sadrže i do 18 grama šećera, stoga radije kupujte "čistu" zob i sami pripremite zdravi doručak uz dodatke komadića voća i /ili jogurta.

4. Grčki jogurt

Grčki jogurt često se preporučuje kao zdraviji izbor od "običnog" jogurta jer sadrži mnogo više proteina, no u jednom pakiranju može sadržavati i do 3 žlice šećera. Izbjegavajte voćne vrste jogurta kako biste smanjili unos šećera u organizam. Bolji izbor je kupiti grčki jogurt bez dodataka i sami ga možete obogatiti komadićima svježeg voća po želji.

5. Smrznuta pizza

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Ako kupujete smrznute pizze, bacite pogled na deklaraciju sa popisom sastojaka. Ugledat ćete - šećer, kukuruzni sirup... Ti se sastojci mogu "skrivati" u tijestu, ali i umaku. Neki proizvođači u te proizvode dodaju oko 6 grama šećera po porciji. Ako imate volje, vremena i mogućnosti, radije napravite sami svoje tijesto za pizzu i umak bez dodavanja šećera.

>>Nutricionisti preporučuju što i kako jesti da popravite raspoloženje

>>Evo zašto djeca ne smiju jesti previše slatkog!

Komentara 10

SO
SolariumX
11:21 01.05.2014.

Šta bi radile najbogatije kompanije svijeta(Farmaceutske) kada bi se npr. stevija koristila umjesto industrijskog šećera, prirodne boje(cikla, luk...) umjesto umjetnih krečila..hrana uzgojena prirodnim putem umjesto "šopana hormonima za brži rast"...koke koje su u ponedjeljak pile a u srijedu stare kokoši pune antibiotika...kravlje mlijeko sa velikih farmi vrvi antibioticima... Sve to netko radi sa #plemenitom# namjerom da nahrani čitaj razboli što više stanovništva kako bi farmaceuti imali što više posla...vražiji je to krug. Ajde živili...i sretan Vam 1. Maj

Avatar sanja_meyer
sanja_meyer
11:25 01.05.2014.

Sa ovim clankom su fakat otkrili Ameriku!

KR
kreont
10:30 01.05.2014.

Šećer je posvuda. Danas ljudi ne znaju što jedu niti imaju vremena a mnogo puta ni novca za nešto zdravije. Razlika između deklaracije i onoga u pakovanju je ogromna, ali današnji ovoliko korumpirani sustav uz neku kovertu kroz sve progleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije