Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
olakšanje

Stavljate zaštitni papir na WC? Evo zašto je to potpuno beskorisno

WC školjka
Foto: Screenshot
20.06.2014.
u 11:01

Najbolji način preveniranja zaraze je najjednostavnije pranje ruku

Imate li problema s odlaskom na zahod ako niste u svojoj kupaonici?

Mnogo je osoba koje zaziru od korištenja toaleta čija im je čistoća u najmanju ruku upitna, no zato postoje papirnate navlake za WC školjke.  Ako ste među onima koji ne sjedaju na zahod bez da su stavili takav papir, možda će vas iznenaditi  podatak da je on potpuno - beskoristan.

No ne radi se o tome da ne sprječava širenje zaraze, već o tome da je bakterije preko WC školjke gotovo nemoguće "pokupiti".

- Takav papir zapravo tek daje udobnost, a ne prevenira zarazu, pojasnio je za The Huffington Post dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti iz medicinskog centra  Vanderbilt.

- WC školjke nisu mašine za širenje zaraze i na njima nećete samo tako pokupiti bakterije ili viruse, nastavio je.

Naravno, na daskama za WC postoje bakterije poput E. coli i streptokoka, no od njih nas štiti debela koža naše stražnjice.

Postoji ipak nešto što možemo učiniti sami kako bismo se što bolje zaštitili od gastrointestinalnih bolesti a to je pranje ruku.

Sapun i voda za 50 posto smanjuju mogućnost zaraze od bolesti probave koje mogu završiti smrću. Zato, nakon korištenja WC-a obavezno operite ruke. Najbolji je način najprije ih smočiti toplom vodom, nasapunati i trljati ruke najmanje 20 sekundi prije ispiranja, završite pranje brisanjem.

>>Odlazite u zahod u kafiću, restoranu, na poslu? Evo što radite krivo

>>Kad mislite da je sve savršeno čisto, e nije! Ovo su najprljavija mjesta u domu

Komentara 1

DU
Deleted user
11:51 20.06.2014.

A da se uptrebljava čučavce mogućnost zaraze bila bi svedena gotovo na nulu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije