Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdraviji od kave

Ispijanje čaja može smanjiti rizik od prerane smrti

čaj
Foto: Thinkstock
01.09.2014.
u 11:44

Nedavna studija pokazala je da osobe koje redovito piju čaj imaju za čak četvrtinu manji rizik od prerane smrti za razliku od onih koji ne piju čaj

Iako većina nas ima naviku ispijanja kave, možda je vrijeme da razmislite o tome i kavu zamijenite čajem.

Znanstvenici tvrde da čaj može smanjiti rizik od prerane smrti. Nedavna studija pokazala je da osobe koje redovito piju čaj imaju za čak četvrtinu manji rizik od prerane smrti za razliku od onih koji ga ne piju, piše Daily Mail.

Posljednje istraživanje provedeno je na 131.401 ljudi u dobi od 18 do 95 godina u razdoblju između siječnja 2001 i prosinca 2008. Tijekom tog vremena bilo je 95 smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih uzroka i 632 smrtnih slučajeva zbog drugih uzroka.

Osobe koje ispijaju čaj bile su fizički aktivnije, a pokazao se i jak utjecaj na sniženje visokog krvnog tlaka.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

- Oni koji piju kavu imaju veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja za razliku od osoba koje redovito piju čaj, rekao je voditelj istraživanja Nicolas Danchin.

I ranija su istraživanja pokazala dobrobiti ispijanja čaja. Jedna je studija tijekom tri i pol godine pratila pacijente s dijagnosticiranim srčanim oboljenjima. Dokazano je da je stopa smrtnosti bila 44 posto manja kod pacijenata koji su konzumirali više od 14 šalica čaja tjedno nego kod onih koji uopće nisu pili čaj. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale, a nalazimo ih u čaju.

>>Čaj pijte, ali nanosite ga i na kosu!

>>Nervoza, depresija, valunzi: Rashladite se čajem od kantariona

Komentara 1

CA
cavecanem
15:10 01.09.2014.

naslov je nonsens, svaka je smrt prerana, a pogotovu onome koji umire

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije