Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trendovi u prehrani

Zlatna pravila za izradu individualiziranog jelovnika

hrana gladan
02.03.2010.
u 12:32

Pitanje gotovih jelovnika koji su energetski provjereni, kulinarski lako prihvatljivi i nutricionistički izbalansirani zahtijeva znanje i umješnost.

Izrada jelovnika, a osobito specifičnih jelovnika za mršavljenje jedan je od najvećih problema s kojim se susreću korisnici dijetnog režima. Traži se, prije svega, poznavanje namirnica i njihovih energetskih vrijednosti kao i veliko strpljenje oko izbora i pripreme namirnica. Izabrane se namirnice moraju uklapati u kalorijske zahtjeve, ali i u osnove kulinarske tehnike. Pitanje gotovih jelovnika koji su energetski provjereni, kulinarski lako prihvatljivi i nutricionistički izbalansirani zahtijeva znanje i umješnost.

Stoga postoje dvije temeljne opcije: ili ćete koristiti gotove jelovnike koje je netko stručan obradio za vas ili ćete to učiniti sami koristeći se odgovarajućim softverskim paketom, prehrambenim tablicama i dobrim receptima! Kod toga treba, zdravlja radi, razlikovati nekoliko stvari: bitan je kvalitetan izbor namirnica kako bi se osigurala raznovrsnost prehrane, bitno je slaganje malokalorijskih obroka koji će odgovarati biološkoj vrijednosti vaših potreba, važan je približan glikemijski indeks namirnica te kulinarska priprema obroka prema takvom predlošku.

Naime, ne može se "slagati" bilo koja namirnica već je bitno što i kako s čim ide. Također, namirnice koje se koriste moraju ići u srednje ili niskoglikemične, tj. da minimalno provociraju gušteraču na lučenje inzulina. Svaki doručak, ručak, večera i dodatni obrok obilježeni su brojevima pa se postupak slaganja dnevnih jelovnika zapravo svodi na određenu kombinaciju brojeva (primjerice, jedan od dana u tjednu - ponedjeljak - ima jednu kombinaciju jela, a utorak drugu). Sasvim je jasno da na raspolaganju stoji velik broj kombinacija koje će se završiti "ispod" ili "oko" 1250 kcal. Ako izdržite takav režim prehrane 90 dana uz primjeren sistem fizičke aktivnosti, predstoji solidan gubitak težine koji bi trebao ići tempom od minimalno pola kilograma tjedno ili dva kilograma mjesečno, odnosno oko šest kilograma u tri mjeseca.

1.JELOVNIK - 1213 kcal/dan

DORUČAK:

Žitarice s jogurtom:
1 šalica cornflakesa
1 šalica malomasnog jogurta

1 sirova kruška
UKUPNO: 299 kcal

MEĐUOBROK:

2 banane srednje veličine
UKUPNO: 162 kcal

RUČAK:

Puretina s kuhanim povrćem:
150 g odrezaka pečenih purećih prsa
1 šalica mješanog zamrznutog povrća (grašak, brokula, mrkvica)

1 palačinka nadjevena s malomasnim sirom
1 šalica crne kave
1 šnita crnog kruha
UKUPNO: 369 kcal

MEĐUOBROK:

1 šalica miješane voćne salate
UKUPNO:145 kcal

VEČERA:

Tuna s povrćem
180 g tune u vlastitom soku (limenka)
1 šalica kuhane mrkvice (limenka)

1 čašica jogurt -probiotik (0,9%)
UKUPNO: 238 kcal

2.JELOVNIK - 1222 kcal/dan

DORUČAK:

Žitarice s toplim mlijekom:
1 šalica cornflakesa
1 šalica mlijeka (1,5%)

1 velika jabuka
UKUPNO: 274 kcal

MEĐUOBROK:

1 banana
crna kava bez šećera
UKUPNO: 120 kcal

RUČAK:
Omlet sa šampinjonima:
2 šalice narezanih šampinjona
kajgana od 2 jaja
1 glavica sitno nasjeckanog luka
1 žlica maslinova ulja
UKUPNO: 288 kcal

MEĐUOBROK:

2 veće banane
UKUPNO: 220 kcal

VEČERA:
Makaroni s makom

1 šalica kuhanih špageta
3 žlice mljevenog plavog maka
1 žlica vanilin šećera
UKUPNO: 320 kcal

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije