Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobičan shopping

Zamijenite online kupovinu nezaboravnim iskustvom šopingiranja

Graz
Foto: achtzigzehn/hinterleitner
1/4
10.09.2021.
u 07:00

U ovom mjestu možete istovremeno doživjeti gradsku vrevu, pregršt modernih sadržaja i odličan šoping, ali u tradicionalnoj atmosferi koju čini historijska arhitektura

Shopping navike naših roditelja sad, i prije 30 godina, drastično se razlikuju. Sve se više okrećemo modernim vremenima, a kupnja je moguća i u nekoliko klikova. Shopping je rijetko kojoj obitelji rutina ili vrijeme za zajedničko druženje, a mladi su sve više priklonjeni online načinu kupnje. Na četiri osobe, više od jedne kupuje preko interneta, a u 2021. ima gotovo 900 mlijuna više online kupaca nego protekle godine. Shopping može biti kvalitetno provedeno vrijeme ako odaberemo pravu lokaciju, a ovaj grad je baš to.

Stara gradska jezgra, čije zidine plijene poglede, nalazi se na šumovitom brdu koje se uzdiže 473 metra iznad razine mora. Samim središtem grada žubori rijeka Mura, a ono je pokriveno mnogim zelenim oazama. Ljubitelji kulture neće ostati razočarani, a arhitektura će s nogu oboriti i najzahtjevnije. Srećom, ovaj se grad nalazi nedaleko od Hrvatske i u njemu je stalni dom našlo oko 7000 Hrvata. U ovom stranom gradu postoji velika šansa da ćete na ulici čuti hrvatski jezik, a naravno, radi se o Grazu. Osim svega navedenoga, isti je i oaza za šopingholičare. Tome nije tako samo zato što je spomenuti grad jedno od modnih središta u svijetu, već i zbog posebnog ugođaja koji će vam samo Graz  moći pružiti pri kupovini.

Shopping ulice u fuziji arhitektonkskih stilova

Između dva trga, Jakominiplatz i Hauptplatz, smjestila se jedna od poznatijih shopping ulica. Radi se o Herrengasse, prožetom starim zgradama iz kojih se ističu moderni izlozi ispunjeni dizajnerskom odjećom i dodacima. Sackstrasse, odnosno ulica umjetsnoti, također je vrijedna pogleda, a u njoj su se, osim atelijera slikara i kipara, smjestili i mnogi antikni butici i saloni nakita. Schmiedgasse ulica je u kojoj postoji mala vjerojatnost da ćete sresti automobil. To je ulica koju građani uvijek prelaze pješke i nakon shoppinga, svrate na dobru kavu. Najsličnija je zagrebačkoj ulici, kolokvijalno zvanoj, Tkalča. Sporgasse je ulica u kojoj morate zastati na najboljem sladoledu u gradu, a ako ste se uputili u potragu za „nečim posebnim“, potražite to u Murgasse. Posljednja ulica u nizu je Stempfergasse koja shopping objedinjuje s najboljim kulinarskim iskustvom.

Foto: Lex Karelly

Pogled u međunarodni svijet mode

Kastner & Öhler danas je jedna od najvažnijih modnih kuća u Austriji. Nastala je pred 147 godina iz malog obiteljskog biznisa koji se u počecima bavio nabavkom lanenih i svilenih materijala. Slučajno prazan prostor, u ranije spomenutoj Sackstrasse, postao je mjesto pokretanja radnje, a danas je središte modnog giganta. Zapravo, ovo je prva kompanija u Središnjoj Europi koja je uvela naručivanje proizvoda mailom. Zagrebačka poslovnica postoji od 1879., a danas se nakon nekoliko promjena lokacija, smjestila u Ilici.

U ovoj modnoj kući doista možete proviriti u međunarodni svijet mode, i to na 20000 metara kvadratnih razdijeljenih na pet etaža. Smještena u samom srcu stare jezgre, Kastner & Öhler jedna je od najvećih austrijskih modnih kuća. Osim veličinom, ista se može pohvaliti beskompromisnim postavljanjem modnih trendova i zavidnom raznolikošću kvalitetnog asortimana.

Foto: Lupi Spuma

Jedna karta i 72 sata uživanja u gradu    

Nedaleko od centra nalazi se i Shopping City Seiersberg u kojemu se nalazi široka ponuda modnih marki, kozmetičkih proizvoda i raznih dodataka. Na popis za kupnju uključite i Center West, pogotovo ako volite DIY ili tehnologiju jer, ovaj centar nudi odličnu ponudu i na ovim područjima. Sve spomenute centre i ostale sadržaje, možete posjetiti kupnjom samo jedne prijevozne karte koja omogućuje 72 sata istraživanja, šopingiranja i lutanja po Grazu. Nakon što poništite kartu, biti će vam dostupan prijevoz svim gradskim linijima, možete ulaziti i izlaziti gdje poželite, a tramvaji će vas odvesti na mnoga skrivena mjesta koja se ne nalaze na turističkoj karti grada. Uz kupnju karte, ostvarujete i pravo na neke povlastice. Primjerice, popust na kartu za Muzej grada Graza, Muzaj tramvaja ili dječji muzej. Ostale povlastice morat ćete sami istražiti, a ako vam se Graz svidi, na posjetu možete potaknuti i svoje bližnje. Kupovinom kupona koji se može koristiti na mnogim lokacijama kroz grad, možete im poručiti da su zaslužili počastiti se – i to u prekrasnom ambijentu, odličnim ponudama, finom hranom, a sve za prihvatljive cijene.

Sadržaj nastao u suradnji s Grazom.

Foto: achtzigzehn/hinterleitner

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije