Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana dodjela

U Zadru turist brzo uđe u đir, ode na kavu, pjacu

Turistička patrola
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/13
29.09.2017.
u 14:41

U Kontinentalnoj patroli pobijedio je Varaždin. “Mi s kopna možemo, u suradnji s Plavom Hrvatskom, puno dati turizmu”, rekao je Čehok

Put Večernjakove Turističke patrole, nakon mjeseci putešestvija od Buja do Iloka, preko Vira i Visa, Cavtata i Čakovca, završio je u – zadarskoj Kneževoj palači. Nakon desetaka tisuća kilometara autocesta, 53 grada koja smo obišli u posljednjih godinu dana i više od 160 stranica turističkih reportaža, na svečanosti u gradu pobjedniku okupila se turistička elita. Najbolji od najboljih… Šampioni, svaki u svojoj kategoriji.

– Večernji list dodjeljuje ovu nagradu od 1975. godine, a osim tradicionalne ljetne Turističke patrole, krenuli smo s Kontinentalnom patrolom, ali i vratili Večernjakove zvjezdice za najbolje restorane. Proglašavam grad Varaždin pobjednikom Kontinentalne patrole – kazao je glavni urednik Dražen Klarić.

Gdje smo u odnosu na druge

Prvi čovjek Varaždina ponosno je primio nagradu, a glasno je iz prvog reda zapljeskao i ministar turizma Gari Cappelli.

– Svaka nagrada obvezuje, pogotovo ova u konkurenciji 30 gradova na kontinentu Hrvatske. Veseli me što je Večernji list poslao svoje reportere, osim na obalu, i na kontinent, gdje i te kako ima turističkih potencijala. Mi “zeleni”, odnosno s kopna možemo, u suradnji s Plavom Hrvatskom, dati puno našem turizmu. Učinit ćemo sve da nagradu Večernjaka dobijemo i dogodine – kazao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, a prva osoba varaždinskog turizma dodala je:

– Na kontinentu je teško razvijati turizam, no mi se trudimo. Ovo nam je veliko priznanje – kazala je Jelena Toth, direktorica varaždinske Turističke zajednice.

Domaćini Zadrani nestrpljivo su čekali i pljeskali Varaždincima, a zatim je nagrada za najbolju jadransku destinaciju stigla u ruke gradonačelnika. Predala ju je Andrea Borošić, predsjednica uprave Večernjeg lista.

– Od srca vam hvala! Pratio sam iz dana u dan ljetos serijal Večernjakovih turističkih patrola jer sam želio vidjeti gdje smo u odnosu na druge, naše prijateljske gradove. U tim sam reportažama vidio u čemu smo kompetitivni, a u čemu kaskamo. Biti šampion turizma prestižna je nagrada, ali na njoj trebam zahvaliti i svim svojim sugrađanima koji se trude, ali i odriču svog “komoda” ne bi li se turist u Zadru osjećao dobro. Turist se ovdje još uvijek osjeća kao kod kuće, brzo se uhvati đir, ode na kavu, na pjacu, šeće sa šugamanom do plaže. Još uvijek mu, kako su reporteri Večernjeg ustvrdili, nitko ne skače po glavi. Obećavam, tako će i biti i u budućnosti – kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Inicijativa je Večernjeg lista, osim proglašenja najboljih, pokrenuti stvari nabolje. Uključiti se, pomoći da iz godine u godinu stvari mijenjaju nabolje. Nakon dodjele nagrada organiziran je i Hrvatski turistički kongres.

Ima i prostora za napredak

– Ove godine odlučili smo da svi zajedno sjednemo i promislimo kakva je budućnost našeg turizma. Postavlja se pitanje, koje je ključno, jesmo li dosegli maksimum što se tiče broja turista. Ne postavlja si to pitanje samo Hrvatska, nego cijeli niz zemalja na Mediteranu, ali i ostalih. Zadovoljan gost i zadovoljan domaćin, o tome se trebamo brinuti. Vidjeti jesmo li detektirali situaciju prema kojoj su dijelovi nekih destinacija bili prenapučeni, može li naša infrastruktura podnijeti toliki broj gostiju. Trebamo biti iskreni i pošteni, godinama smo plakali za starim brojkama pa smo ih dosegli, a sada se ruše rekordi. Prihodi rastu, no razmislimo kako vidimo našu zemlju i turizam, recimo, 2037. godine? Moramo promišljati, ne dogodine, ne za pet godina, već za deset, dvadeset ili trideset godina – kazao je glavni urednik Klarić.

Turističkih šampiona ima, okupili su se ovdje u Kneževoj palači, no i prostora za napredak. O tome se ovdje razgovaralo. Što dalje i kako bolje... 
Nije se samo feštalo.     

Adut naše konobe na rivi u Trogiru je jednostavnost

Nagradu je primio i vlasnik Konobe Dalmacija iz Trogira Ivica Muslim.

– Trudim se iz godine u godinu dizati ljestvicu prema gore. Adut naše konobe na rivi u Trogiru je jednostavnost. Kod nas nema pretencioznih stolnjaka i pribora već je domaća atmosfera, pa se gost osjeća kao kod kuće – kazao je Muslim. 

Uz Konobu Dalmacija, nagrađena je i Konoba Kalalarga iz Makarske.

– Radimo 13 godina, mučimo se, trudimo se... I supruga Nina i cijela obitelj pa zadnjih nekoliko godina stižu plodovi tog truda. Hvala listu što nas je prepoznao, a oni koji su u blizini, vrata su im otvorena. Uostalom, 90 posto gostiju u konobi su domaći, a Dalmaciju živimo svih srcem – kazao je Tomaš.

Komentara 4

NA
narod1
22:46 29.09.2017.

Uh, ova nova direktorica VL je zgodna.

GU
gunny01
23:52 29.09.2017.

Koja lova je u pitanju?

Avatar arba_arba
arba_arba
07:53 30.09.2017.

da zgodna, a tek Dukic gradonacelnik Zadra izgleda kao Verazdinec iz bajke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije