Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlata vrijedni

Uz ova četiri savjeta vaše će traperice trajati vječno

žena, traperice, donje rublje
Foto: Thinkstock
20.02.2016.
u 07:00

Perilice za rublje, ali i sušilice su učinkovite, ali će vrlo brzo uništiti vašu skupu odjeću

Traperice su u originalu napravljene da izdrže surovost svakodnevnog teškog fizičkog rada, no u suvremenom društvu, one su i simbol visoke mode, naročito ako ste ih skupo platili. To znači da svoje Levisice ili neki drugih skuplji model traperica morate tretirati kao da je Versace ako u njima želite što dulje izgledati sjajno.

Najbolje je da ih držite što dalje od perilice za rublje, ali i sušilice. One su učinkovite, ali će vrlo brzo uništiti vašu skupu odjeću.

Ako ne vjerujete ovome što pišemo, vjerujte direktoru Levi'sa Chipu Bergu koji je 2014. izjavio da svoje traperice nije prao cijelu godinu u sklopu The Dirty Jeans Manifesta.

Ne pranje traperica neće samo održavati dobar izgled traperice, nego je to naprosto ispravan način za održavanje. Traperice će dulje zadržati boju, ali će vremenom postati isprane na mjestima koje češće dolaze u doticaj s drugim predmetima: od stavljanja mobitela u džep, preko nabora na bedrima... itd, piše Laundry Reviewed.

Donosimo četiri ispravna načina kako održavati traperice:

 

1. Držite ih u otopini vode i octa

Da, octa. Želite li zadržati originalnu boju, a ujedno se riješiti nečistoća i bakterija, traperice stavite na sat vremena u otopinu od četiri do pet litara hladne vode i žlice bijelog octa. A ako baš ne možete izdržati da traperice ne operete strojno, učinite to na isti način. Dodajte žlicu octa u perilicu, perite u hladnoj vodi i nikako ne stavljajte detrdžent.

2. Otuširajte ih

Voda, hladna i vruća, ne samo da utječe na boju vašeg denima, nego i uzrokuje skupljanje po dužini i širini. Ako jedva ulazite u vaše skinny traperice, vrući tuš je najmanje što im treba. Čak i ako ne koristite sušilicu, vruća voda će ih najprije raširiti, a potom će se stisnuti. Osim ako se ne igrate u blatu, vaše traperice sigurno nisu strašno prljave. Brzi način da ih osvježite je da ih objesite u kupaonici dok se tuširate. Vlaga od kupanja, posebno ako koristite aromatiziranu kupku, pojačat će boju vaših traperica, a i mirisat će bolje.

3. Sušite ih na svježem zraku

Sušilica je prevelika prijetnja za dug život vašeg jeansa. Od vrućine će se stisnuti, a od okretanja će se možda i poderati. Ako je lijep i sunčan dan, objesite svoje trapierice na zraku. Bitno je da pripazite da nisu izravno izloženi suncu. Sunčeve zrake vremenom boju izbjeljuju gotovo jednako učinkovito kao izbjeljivač.

4. Zamrznite ih u hladnjaku

Čak i nekoliko sati u zamrzivaču dovoljno je da vaše traperice izgube težak miris. Sirovi denim je onaj koji nije opran nakon što je obojan. Izgled tog trapera mijenja se kroz vrijeme. Pravilo kojeg bi se trebalo držati sa sirovim denimom je da ih ne perete prvih šest mjeseci otkako ste ih prvi puta odjenuli. Pranje će uzrokovati rani gubitak boje, a nošenjem će dobiti svoje "bore", odnosno postat će doista vaše. Smrzavanje traperica pobit će bakterije,a one su glavni uzrok neugodnog mirisa traperica koje se dulje vremena ne peru detrdžentom. Smrzavanje ih neće posve ukloniti, ali ćete se riješiti neugodnog mirisa. Dovolujno je da ih složite i spremite u vrećicu te ostavite u zamrzivaču. Da biste se riješili što više bakterija, ostavite ih u zamrzivaču do tjedan dana kako bi bile što svježije.

>> Šef Levi'sa preporučuje: Ne perite traperice! Hoćete li ga poslušati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije