Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'kad zapeče'

Tri jednostavna načina da se riješite žgaravice

Bol u prsima, žgaravica, bol, muškarac
Foto: Thinkstock
30.04.2016.
u 10:30

Izbjegavajte ljutu hranu, citrusno voće, češnjak, gazirana pića, jako začinjenu hranu i umak od rajčice te masnu hranu, čokoladu, jake čajeve, kavu i alkohol.

Žgaravica se obično javlja unutar sat vremena od obroka, najčešće obilnijeg, a zbog neugodnog osjećaja pečenja i žarenja, rijetko tko potraži pomoć liječnika.

Osjećaj žarenja nastaje uslijed povrata (refluksa) želučanog sadržaja u jednjak. Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati promijeniti prehrambene navike i općenito stil života. 

Izbjegavajte ljutu hranu, citrusno voće, češnjak, gazirana pića, jako začinjenu hranu i umak od rajčice te masnu hranu, čokoladu, jake čajeve, kavu i alkohol.

Tog neudgodnog osjećaja možete se riješiti uz pomoć "prirodnih lijekova". Evo koji su to... 

Soda bikarbona

Sodu bikarbonu gotovo uvijek imamo u svojoj kućnoj ljekarni, a pomoći će i kod žgaravice. Soda bikarbona je prirodni antacid. Promiješajte malo ovog bijela praha u čaši vode i to popijte. Gotovo trenutno ćete osjetiti olakšanje. 

Jabučni ocat

Jabučni ocat regulira razinu pH u tijelu. Svakodnevnim uzimanjem male doze jabučnog octa, možete stvoriti alkalnu sredinu u organizmu koji održava stabilnu razinu pH. To će neutralizirati kiselinu u želucu i spriječiti pojavu žgaravice.

Čaj

Čaj od kamilice i đumbira pomoći će da se riješite neugodnog osjećaja pečenja i žarenja, a osim što pomaže u jačanju imuniteta, đumbir će pomoći i kod smirivanja osjećaja mučnine i nadustosti. 

>>Ovaj bijeli prah može vam spasiti život

Komentara 7

ZO
zoom
11:20 03.05.2016.

zaboravili ste bademe! otkad sam pročitao da pomažu, totalno sam izbacio gastale i sl. ...kad osjetim žgaravicu projedem par badema i za par minuta sve je OK!

TH
than
11:45 30.04.2016.

Pomoci ce i mlijeko, jer je luznato.... Ali niti jedno od toga nije rjesenje, vec treba sam problem sprijeciti.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
13:00 30.04.2016.

CITRUSI odnosno limun razara kiselinu jer djeluje lužnato a ko ne vjeruje neka provjeri. Ja na 3 deci mlake vode istisnem cijeli limun bes šećera i popijem nabrzinu, za par minuta se podrignema 2-3 puta i olakšanje nevjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije