Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Tijekom dijete izbacujete mliječne proizvode? Nemojte, one našem organizmu 'rade' ovo...

Djevojka
Foto: Thinkstock
1/2
29.09.2016.
u 07:00

Žene koje su konzumirale dnevno tri obroka mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti tijekom 30 dana, bile su znatno manje sklone debljanju nego kontrolna skupina.

 Mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u niskoglikemične namirnice pa se njima može lako i jednostavno prilagoditi kalorijski unos, a žene koje redovito uzimaju mliječne proizvode manje su sklone debljanju, objašnjava dr.sc. Ignac Kulier u svojoj knjizi "Zbogom debljino", navodeći da mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u niskoglikemične namirnice. 

 Dr. Michael Zemel s Prehrambenog instituta Sveučilišta Tennessee objavio je prije par godina da prehrana bogata mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti može tjelesne masne stanice preusmjeriti da rade svoj posao na drukčiji način, tj. da se ne talože u salo već da ga tope. 

Izvješće iz ožujka iz 2003.,navodi da je potrebno koristiti mliječne proizvode s niskim udjelom masti, a u skidanju kilograma s mliječnom dijetom najviše će profitirati žene. 

Nedostatak kalcija uzrok je nastanka masnih stanica te je Zemel isa suradnicima izveo neobičan eksperiment. 

Žene koje su konzumirale dnevno tri obroka mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti tijekom 30 dana, bile su znatno manje sklone debljanju nego kontrolna skupina.

Rizik je bio manji čak za 80 posto. rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Nutrition:

''Kad želimo smršavjeti, jednostavno izbacimo mliječne proizvode iz jelovnika, a budući da je mlijeko glavni izvor kalcija, to daje tijelu znak da konzervira zalihe kalcija, što znači pojačano lučenje hormona kalcitriola. Taj hormon upravo stimulira stvaranje masnih stanica. Kad se potakne lučenje kalcitriola, nastaje ekspanzija masnih stanica na kojima tada sjediš! Ako uzimaš malomasne mliječne proizvode dobivaš kalcij, nema lučenja kalcitriola i nema stvaranja novih masnih stanica, a to opet dovodi do postupnog razlaganja postojećeg masnog tkiva., "navodi se u knjizi. 

>>Još razloga zašto biste češće trebali piti jogurt, ali i nanositi ga na kožu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije