Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite!

Stručnjaci objasnili: 'Kad su u struji, ovi uređaji najviše troše; čak i ako nisu upaljeni'

shutterstock
29.09.2023.
u 11:42

Mnogi će izaći i u struji ostaviti punjač za telefon ili laptop te upaljen televizor i digitalni sat što je, kažu stručnjaci, nepotrebno rasipanje novca i energije....

Današnji gadgeti sve su pametniji, ali iako smo se navikli koristiti ih svaki dan, i dalje mnogi korisnici često rade pogreške. Podsjećamo na neka zlatna pravila koja mogu produljiti život vašem pametnom telefonu ili drugom uređaju, a možete si i smanjiti troškove energije...

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8

– Kad je uključen u struju, uređaj troši iako je ugašen i ništa ne radi – kaže stručnjakinja Natalia Lachim ze Metro.

– Električna energija i tada kroz njega prolazi, povećavajući tako vašu potrošnju i račune. Kako biste ih smanjili, izvucite utičnicu uređaja i tako zaustavite protok električne energije.

Koji su kućanski uređaji najveći energetski potrošači? 

Hladnjak/zamrzivač

Budući da hladnjak i zamrzivač moraju uvijek raditi, ne iznenađujuće da u kućanstvu na njih u prosjeku odlazi 12% ukupne električne potrošnje, a premda ga se ne može jednostavno isključiti, možete se pobrinuti da hladnjak uvijek radi maksimalno učinkovito, kaže Natalia.

– Najjednostavniji način da osiguramo njegovu učinkovitost jest da ga redovito čistimo, izvana i iznutra. Brisanje prašine s vanjske strane osigurava da ona ne uđe unutra i ne poremeti rad hladnjaka, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane s isteklim rokom znači da motor neće morati davati svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom.

Televizor

– Studija iz 2021. pokazala je da je u čak 98% kućanstava u Velikoj Britaniji televizor uvijek uključen; mnogi naime krivo pretpostavljaju da ga gašenjem daljinskim upravljačem potpuno isključuju, no to često nije slučaj. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh, a budući da je prosječna cijena električne energije sada oko 0,53 kune po jedinici, to će godišnjem računu el. energije dodati čak 487 kuna.

Kuhalo za vodu

Iako nije najveći krivac za crpljenje energije, Natalia kaže da će kuhalo za vodu također povećati račun za struju, pa je najbolje da bude isključeno.

– Inače, i kad se ne koristi, troši oko 0,3 kWh – kaže Natalia, što nije mnogo, ali će godišnjem računu dodati 120 kuna.

Punjači

Mnogima su punjači uvijek uključeni i spremni za punjenje raznih uređaja, a Natalia kaže da nas punjač koji samo stoji u struji košta previše; točnije povećava račun za oko 150 kuna godišnje. 

 

 

 

 

Komentara 49

ST
streetboy
16:53 06.09.2022.

1,3 kWh u stand by ? , moćna neka zvjerka od tv-a.

Avatar drot kefa
drot kefa
17:04 06.09.2022.

Ajd malo pojasnite u kojem vremenskom periodu TV potroši 1.3 kWh, možda za 100 godina.

DU
Deleted user
18:45 06.09.2022.

Molim da mi ovaj genij koji je napisao članak objasni, kako digitalni sat koji radi na struju trebam isključiti, a da on i dalje radi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije