Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE PRAVA ZIMA

Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora

Trčanje
Foto: Shutterstock
1/3
22.11.2019.
u 17:48

Trčanje može biti tako jednostavna i zabavna aktivnost da svatko može uživati u njoj, ali putem leže neke skrivene opasnosti koje mogu prerasti u ozbiljan problem ako ih zanemarimo

Trčanje je u Hrvatskoj postalo toliko popularno da nije čudno vidjeti trkače u svako doba dana i u svim vremenskim uvjetima kako marljivo skupljaju kilometre i prelaze respektabilne dionice. Vjerovali ili ne, većinu trkačkih ozljeda možemo sami spriječiti, a opet mnogi najbolji dio sezone dočekaju u bolovima ili još gore, oporavljanju od operacije.

Iako je bavljenje trčanjem generalno vrlo zdrava aktivnost, ozljede su česta pojava. Najčešće se javljaju kao kombinacija tri najčešće greške – prebrzi tempo trčanja, predugačke dionice, prebrzo podizanje ukupne tjedne kilometraže. Na taj način tijelo nema adekvatan odmor i rizik od ozljede se povećava sa svakim dodatnim istrčanim kilometrom.

Kada bi pitali sportaše što ih najviše živcira ili čega se najviše užasavaju, ozljeda bi bila daleko na prvom mjestu. Iako se svi bojimo smrti, starenja ili bolesti, ozljede su te koje nam prve padnu na pamet ako se bavimo nekim sportom. Srećom, stvari nisu tako crne, unatoč broju ozlijeđenih.

Naše tijelo je istovremeno i vrlo otporno i krhko. Sa svakim istrčanim kilometrom naše tetive, mišići i kosti podnose sve više stresa. Ako pređemo granicu, tijelo će reagirati obrambeno i tjerati nas da stanemo. Ukoliko zanemarimo te znakove, riskiramo neku vrstu ozljede. Pametnim treniranjem i odmorom, većina ozljeda se može lako spriječiti i nastaviti trčati bez bojazni.

Foto: Shutterstock

Najčešće trkače ozljede su:

Trkače koljeno – ovo je izraz za bol u prednjem dijelu koljena koji se najčešće manifestira kao čudna, tupa bol kojoj je teško odrediti točno mjesto boli. Iako se zove trkače koljeno, ono nije uzrok boli već samo mjesto gdje osjećamo bol, tetive su odgovorne za bol. Česta je ozljeda kod početnika koji prebrzo žele podići ukupnu kilometražu, misleći kako su im mišići dovoljno jaki, ili se uključe u bržu trkaču grupu gdje jednostavno ne mogu izdržati tempo. Međutim, tetive koje drže mišiće jednostavno ne mogu podnijeti toliko naprezanje i dolazi do upale tetiva u koljenu. Najbolji savjet za oporavak je odmor, i to totalni odmor od trčanja od 3 dana. Ukoliko se bol ne smanjuje, vrijeme je za posjet liječniku.

Nakon oporavka pametno je ojačati grupe mišića koje pomiču tetive koljena i onda se vratiti normalnom trčanju.

Istegnuće tetiva lože – slično kao i trkače koljeno, preopterećnim trčanjem dolazi do istegnuća tetiva koje rezultiraju čudnim zatezanjem u nogama kao i bolovoima. U akutnoj fazi najbolji je opet odmor, dok lagano trčanje može proći ukoliko se radi o blagoj upali. Sprinteve i trčanje po jakim nagibima obavezno izbjegavajte. Tetivama dajte dovoljno vremena da se odmore, čak i ako bol prestane potpuni oporavak može trajati do 8 tjedana. Prebrzi povratak u normalu može samo pogoršati stvari i upala će se vratiti jača nego prije. Isto tako treba izbjegavati specifične pokrete koji naprežu te tetive, poput čučnjeva, dizanja utega i slično. Puknuće tetive je ozbiljna situacija koja može utjecati na zdravstveno stanje do kraja života, može se desiti svakom i mora se rješavati kirurški. Ukoliko sumnjate na kroničnu upalu, najbolje je posjetiti liječnika koji će palpiranjem (što je samo medicinski izraz za opip) utvrditi gdje se točno upala dogodila i prepisati terapiju oporavka. Ukoliko dobijete 8-tjednu terapiju, gledajte to na drugi način, bolje propustiti 8 tjedana trčanja nego do kraja života žaliti za nestrpljivošću.

Ruptura ahilove tetive – još jedna tetiva na popisu, ali svakako jedna od najvažnijih. Problemi s ahilovom tetivom su vrlo česte ozljede profesionalnih sportaša i nerijetko uzrok preranog kraja karijere mnogim sprinterima. Ako se ujutro ustanete iz kreveta, stanete na noge i osjetite oštru bol ispod mišića lista, to je očiti znak da se zglob nije dovoljno pomaknuo i da se radi o upali Ahilove tetive. S tom ozljedom se ne isplati riskirati, pogotovo ako ste početnik u trčanju (ili bilo kojem drugom sportu) i još nemate osjećaj za vlastito tijelo. Iako se neki upuštaju u vlastite procjene za terapiju, ako osjećate bol uzrokovanu Ahilovom tetivom, najsigurnije je otići liječniku, jer zbog specifičnosti ozljede i građe zgloba, puno stvari može utjecati na oporavak. Nakon oporavka preporuča se vrlo lagano trčanje kako se ozljeda ne bi vratila.

Foto: Shutterstock

Iščašenje zglobova i lomovi prstiju noge i ruke – koliko god vam se ovo čini nevjerojatno ali lomovi su vrlo česti u trčanju. S dolaskom zimskim mjeseci, mrak sve ranije pada i vidljivost je sve lošija pa su i padovi česti. Zapinjanjem, nespretnim padom ili udarcem u korijen ili kamen može doći do puknuća prstiju na nogama. Slična je situacija s padovima na ledu i skliskim podlogama, gdje najčešće stradavaju prsti ruku. U tom slučaju najbolje je čim prije posjetiti liječnika jer okoštavanjem kostiju i krivim zarastanjem možete napraviti nepovratnu štetu vašem tijelu.

Odmorom i pametnim trčanjem se većina ozljeda može dogoditi, no što ako se ozljeda dogodi? I kako biti siguran da nam je tijelo sposobno izdržati napore trčanja i ostalih aktivnosti? Za početak, dobro bi bilo prekontrolirati krv jer iz krvne slike možemo puno toga doznati, i to je navika koju treba usvojiti barem jednom godišnje, i kada je sve uredu. Medicinska dijagnostika predstavlja osnovni korak u otkrivanju svih bolesti te služi za praćenje učinka terapije. 

Kako male nezgode ne bi postale veliki trošak, Croatia dopunsko zdravstveno pokriva sve vrste doplata u obveznom zdravstvenom osiguranju bez ograničenja: u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, za specijalističke preglede, za dijagnostiku, za laboratorijske pretrage, za fizikalnu terapiju, za bolničko liječenje te za izdavanje lijeka na recept.

Za bezbrižno trčanje i bavljenje omiljenim aktivnostima bez puno brige, ugovorite policu dopunskog osiguranja Croatia osiguranja kako se ne biste izložili nepotrebnim financijskim rizicima. Ugovorite li policu online do 30. studenog, ostvarit ćete 15% popusta na osnovno pokriće te imati pravo na gratis B-listu lijekova u prvoj godini. Također, sve osiguranike očekuje i digitalna iskaznica u mobilnoj aplikaciji Moja Croatia. 

Sadržaj omogućilo Croatia osiguranje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije