Naslovnica Lifestyle Gourmet

Stavljate krumpir u hladnjak? Nakon ovoga više nećete

Istraživanja su pokazala da šećer iz krumpira, kada ih pečete u pećnici ili u dubokom ulju, reagira s aminokiselinom asparagin, pri čemu nastaje kemijski spoj akrilamid koji je opasan po zdravlje.
24. listopada 2018. u 08:29 1 komentara 3835 prikaza
krumpir
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Iako smo možda neke navike "preuzeli" od naših baka, majke, ne znači da je to dobra odluka. Primjerice, ako krumpire čuvate u hladnjaku, to ćete sada zasigurno promijeniti. 

Kuhanje dobro je znati Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Stručnjaci tvrde kako bismo to trebali izbjegavati jer se u hladnjaku škrob iz krumpira može, zbog utjecaja niske temperature, "pretvoriti u šećer" koji dalje reagira pri čemu nastaju opasni spojevi koji mogu uzrokovati različite vrste karcinoma, piše TOI

Istraživanja su pokazala da šećer iz krumpira, kada ih pečete u pećnici ili u dubokom ulju, reagira s aminokiselinom asparagin pri čemu nastaje kemijski spoj akrilamid koji je opasan po zdravlje.

Pretilost upozorenje Najčešći uzročnik raka: Pretilost će uskoro `ubiti` više ljudi nego pušenje

Prepečena, "pougljena" hrana

Najčešće se nalazi u kavi, krumpirićima, čipsu, keksima i krekerima. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zaključila je , suprotno svojim prvotnim stavovima da prosječno svakodnevno izlaganje akrilamidu nije dovoljno visoko da bi predstavljalo zdravstveni problem, da unos akrilamida hranom ipak može biti značajan kada je u pitanju rizik od karcinoma.

Tek je 2002. godine otkriveno kako se akrilamid nalazi i u hrani i da se razvija izlaganjem hrane visokim temperaturama, kemijskim reakcijama aminokiselina i šećera poput glukoze, fruktoze i laktoze. To su tzv. reakcije posmeđivanja, koje osim što hrani daju smeđu boju, zaslužne su i za stvaranje karakterističnog okusa pržene hrane. 

Sojino ulje opasno Ovo je razlog zbog kojeg zaista nije dobro dvaput peći na istom ulju

Procjenjuje se kako najviše akrilamida sadrži čips, pommes frites, kava, keksi i pekarski proizvodi. Najveće količine akrilamida nastaju u namirnicama koje su bogate škrobom i koje se izlažu temperaturama iznad 120 stupnjeva tijekom duljeg perioda. Hrana koja je kuhana, poširana ili pripremljena na pari ne sadrži akrilamid, jer temperatura termičke obrade ne prelazi 100 stupnjeva.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    To je spoznaja stara par desetina godina odnosno pravi problem su ind. proizvodi koji sadrže akrilamide u velikim količinama, kad ih se jede vrlo često (npr. čips kao "zanimacija" uz TV serije i sportske prijenose) i slična problematika. Akrilamidi se ... prikaži još! izlučuju mokraćom i mogli bi biti sukrivci za nastanak tumora mokraćnog sustava. Pa je čak bila inicijativa da se zabrane ind. proizvodi, koji slijedom tehnološkog procesa (prženje) imaju visoke udjele akrilamida - ali je krupni kapital odnio pobjedu, naravno...