Stavljate krumpir u hladnjak? Nakon ovoga više nećete
Istraživanja su pokazala da šećer iz krumpira, kada ih pečete u pećnici ili u dubokom ulju, reagira s aminokiselinom asparagin, pri čemu nastaje kemijski spoj akrilamid koji je opasan po zdravlje.
Komentari 1
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
To je spoznaja stara par desetina godina odnosno pravi problem su ind. proizvodi koji sadrže akrilamide u velikim količinama, kad ih se jede vrlo često (npr. čips kao "zanimacija" uz TV serije i sportske prijenose) i slična problematika. Akrilamidi se izlučuju mokraćom i mogli bi biti sukrivci za nastanak tumora mokraćnog sustava. Pa je čak bila inicijativa da se zabrane ind. proizvodi, koji slijedom tehnološkog procesa (prženje) imaju visoke udjele akrilamida - ali je krupni kapital odnio pobjedu, naravno...