Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski savjetnik

Rizici od operacije uvijek postoje, a ona zahtijeva kvalitetan i dugotrajan oporavak

koljeno
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
15.11.2013.
u 07:45

Valja znati da se nakon operacije auto ne smije voziti 4 mjeseca, bicikl 4 tjedna, a trčati se ne smije 3 mjeseca. Puna aktivnost očekuje se, iako je oporavak individualan, nakon 6 mjeseci. Rizici od operacije uvijek postoje, a odluku donesite nakon konzultacije s ortopedom

P: Preporučili su mi rekonstrukciju prednje ukrižene sveze? Moram li na operaciju i koji su rizici? Mateo, Rijeka

 

O: Prednja ukrižena sveza rekonstruira se tetivama mišića stražnje strane natkoljenice ili patelarnom tetivom. Transplantat se fiksira bioresorptivnim vijcima koji se tijekom vremena resorbiraju. Operativni zahvat izvodi se endoskopskom tehnikom. Odustanete li od operacije, preporučujem vam da idete na fizikalnu terapiju da vam ojača muskulatura stražnje lože te tako pokušate stabilizirati koljeno. No, morate znati da svako daljnje bavljenje sportom i moguće ozljede mogu dovesti do oštećenja ostalih struktura u koljenu.

Rizici operacije su stvaranje krvnih ugrušaka, najčešće u nogama i zdjelici, koji se mogu otkinuti i izazvati smrt. Rizik takve komplikacije je mali kod mladih ljudi, a uvriježeno je da se preventivno daju i lijekovi koji umanjuju rizik pojave tromboze nakon operativnog zahvata. Postoji i rizik od infekcije rane i, primjerice, smanjeni opseg pokreta nakon operativnog zahvata, međutim, odgovarajućom rehabilitacijom mogućnost takve komplikacije znatno se smanjuje. Nadalje, moguće je pucanje transplantata. Sam transplantat je čvršći nego prednji ukriženi ligament, ali ponovna trauma može dovesti do oštećenja transplantata. Kod osoba mlađih od 20 godina postotak ponovne ozljede na istom ili drugom koljenu je u prosjeku 20 posto. Jedan od rizika je stvaranje hematoma u koljenu te na mjestu uzimanja transplantata.

To je prolazna komplikacija koja zahtijeva punkciju zgloba. Moguće je i pucanje koštane mase pri fiksaciji transplantata koje nema posljedica. Govoreći o rizicima treba reći da postoji i mogućnost pucanja instrumenta te mogućnost da dio instrumenta ostane u koljenu i prouzroči bolnost na mjestu uzimanja transplantata. Odlučite li se za operaciju, važno je kvalitetno provesti postoperacijski oporavak.

Rehabilitacija na odjelu traje dva do tri dana. Provode se vježbe za opseg pokreta te se bolesnik vertikalizira pomoću štaka i nosi zaštitnu ortozu. Nakon boravka u bolnici odlazi se na kućnu njegu i provodi se stacionarna fizikalna terapija u toplicama.     

prof. dr. sc. Saša Janković, specijalist ortoped, KB Sveti duh     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije