Naslovnica Lifestyle Putovanja

Rimski brod kraj Paga postat će nova turistička atrakcija

U ovom nesvakidašnjem otkriću sudjelovao je i Vedran Dorušić, predsjednik zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore
24. kolovoza 2018. u 16:44 2 komentara 1149 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U podmorju kod otoka Paga otkrivena je olupina starog rimskog broda za koju se pretpostavlja da potječe s početka prvoga stoljeća prije Krista. U ovom nesvakidašnjem otkriću sudjelovao je i Vedran Dorušić, predsjednik Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore koji je o otkriću obavijestio Ministarstvo kulture i hrvatsku javnost.

Irina Nazarova Irina Nazarova na Fejsu: 'U Hrvatsku se neću vraćati, tu se turisti osjećaju kao kokoši za čerupanje'

Važnost održivosti

– Posljednji arheološki nalaz u hrvatskom podmorju naišao je na razumijevanje u Ministarstvu kulture, da se zaštita napravi u suradnji s ronilačkim centrima postavljanjem videonadzora, ostalih mjera tehničke zaštite i primjene novih načina prezentacije i turističke promocije. Uz specijalizirani oblik turističke i kulturne ponude ljubitelji ronjenja prvi su na liniji po pitanju zaštite okoliša mora i izrazito su svjesni važnosti održivoga turizma – rekao je Dorušić u povodu otkrića podsjećajući da u Hrvatskoj trenutačno djeluje čak 180 ronilačkih centara te da u našem podmorju bilježi stalni rast.

U Hrvatskoj se zato odnedavno i namjerno potapaju brodovi koji služe kao ronilačka atrakcija. Prvi brod koji je potopljen na takav način u Hrvatskoj bio je Vis, admiralski brod Jugoslavenske ratne mornarice koji se od 2016. godine nalazi na dnu istarske uvale Polje.

s početka 1. stoljeća Otkriven potonuli rimski brod kod Paga

Uskoro novi program

Inače, program obavljanja podvodnih aktivnosti u dijelovima mora gdje se nalaze kulturna dobra donosi Ministarstvo kulture, koji za razdoblje od 2014. do 2018. uključuje 31 zaštićeno područje. Novi program za petogodišnje razdoblje očekuje se uskoro, a HGK surađuje s Ministarstvom u tretiranju tih područja kako bi se poboljšala konkurentnost ronilačkoga turizma i zaštitili vrijedni nalazi. •

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas