Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podvodno otkriće

Rimski brod kraj Paga postat će nova turistička atrakcija

24.08.2018.
u 16:44

U ovom nesvakidašnjem otkriću sudjelovao je i Vedran Dorušić, predsjednik zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore

U podmorju kod otoka Paga otkrivena je olupina starog rimskog broda za koju se pretpostavlja da potječe s početka prvoga stoljeća prije Krista. U ovom nesvakidašnjem otkriću sudjelovao je i Vedran Dorušić, predsjednik Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore koji je o otkriću obavijestio Ministarstvo kulture i hrvatsku javnost.

Važnost održivosti

– Posljednji arheološki nalaz u hrvatskom podmorju naišao je na razumijevanje u Ministarstvu kulture, da se zaštita napravi u suradnji s ronilačkim centrima postavljanjem videonadzora, ostalih mjera tehničke zaštite i primjene novih načina prezentacije i turističke promocije. Uz specijalizirani oblik turističke i kulturne ponude ljubitelji ronjenja prvi su na liniji po pitanju zaštite okoliša mora i izrazito su svjesni važnosti održivoga turizma – rekao je Dorušić u povodu otkrića podsjećajući da u Hrvatskoj trenutačno djeluje čak 180 ronilačkih centara te da u našem podmorju bilježi stalni rast.

U Hrvatskoj se zato odnedavno i namjerno potapaju brodovi koji služe kao ronilačka atrakcija. Prvi brod koji je potopljen na takav način u Hrvatskoj bio je Vis, admiralski brod Jugoslavenske ratne mornarice koji se od 2016. godine nalazi na dnu istarske uvale Polje.

Uskoro novi program

Inače, program obavljanja podvodnih aktivnosti u dijelovima mora gdje se nalaze kulturna dobra donosi Ministarstvo kulture, koji za razdoblje od 2014. do 2018. uključuje 31 zaštićeno područje. Novi program za petogodišnje razdoblje očekuje se uskoro, a HGK surađuje s Ministarstvom u tretiranju tih područja kako bi se poboljšala konkurentnost ronilačkoga turizma i zaštitili vrijedni nalazi. •

Komentara 2

SE
serđo12
12:02 25.08.2018.

DA,samo takve stvari vani rade cijele godine ,a kod nas 2 i pol mjeseca!

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
20:20 24.08.2018.

Ko voli nek izvoli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije