Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irina Nazarova na Fejsu:

'U Hrvatsku se neću vraćati, tu se turisti osjećaju kao kokoši za čerupanje'

Irina Nazarova
Facebook
22.08.2018.
u 11:12

"Hrvatska se bazira na luksuznom odmoru, a mi smo odlučili prekrižiti je s naše liste za buduće odmore. Danas se prosječan turist u Hrvatskoj osjeća kao kokoš za čerupanje."

Talijanska nautičarka Irina Nazarova iz Monfalconea objavila je dugačak post na svojem Facebook profilu u kojem opisuje zašto je odlučila dići ruke od prekrasne Hrvatske i ne vraćati se tako skoro, a njezin post prenio je portal morski.hr.

Tvrdi kako za odmor u Hrvatskoj treba imati jako dubok džep i veliku jahtu, jer "jedino tako možete uživati na Jadranu"

Neke stvari koje su još prošle godine bile besplatne, danas se naplaćuju. I koštaju poprilično, zaključuje.

"Hrvatska se bazira na luksuznom odmoru, a mi smo odlučili prekrižiti je s naše liste za buduće odmore. Danas se prosječan turist u Hrvatskoj osjeća kao kokoš za čerupanje."

Pojasnila je kako ove godine treba platiti čak i ako odlučite noćiti na svojem brodu i ne koristite nikakve usluge s kopna jer "oni će vas tražiti da platite i za samo zaustavljanje jer taj komad mora je pod privatnom koncesijom, pa plaćate i šutite, čak i ako stignete noću."

Foto: Facebook/ Naš potok
Foto: Screenshot/Facebook

"Brbinj na sjeveru, Dugi otok, 22.30. Čim smo se privezali na plutaču, pokucali su nam na trup broda kako bi prikupili 45 eura za noć.

Ako ste ove godine odlučili baciti sidro u Verudu i provesti slobodnu noć, bit ćete iznenađeni jer je u susjednoj uvali postavljeno stotinjak plutača i više se ne možete sidriti bez otvaranja novčanika.

Ako ste se odlučili usidriti na otoku Mljetu (prošle godine nije se plaćalo), trebali biste znati kako će vam i za samo pola plivanja doći i naplatiti 600 kuna = 85 eura i uručiti važeću kartu za 24-satni boravak. Opravdat će to pojašnjavajući da je riječ o Nacionalnom parku te da se ne možete usidriti ni 10 minuta. Platit ćete iako niste posjetili Park. Prethodnih godina tjedni ulazak u park iznosio je 15 €, a mogli ste ostati na sidrištu besplatno nekoliko dana. Danas je privilegij boravka tu rezerviran samo za luksuzne jahte i bogate turiste dubokog džepa ili charter flote. Kakav izbor imamo onda? Otići na ‘slobodni’ vez ispred mnogih restorana gdje će olakšati kreditnu karticu (ali barem uključuje i večeru). Cijene restorana su srednje visoke. Treba paziti i na odabir vina da vas iznos na računu poprilično ne iznenadi. Da ne spomenemo cijene na Kornatima! Dva brancina od 700 g s pečenim krumpirom i vodom u jednom od tamošnjih restorana koštat će vas 120 €. No prije nego što se približite muringu ispred restorana, otkriju li da vas je na brodu samo dvoje, a iza vas je motorni brod s 8 ljudi, reći će vam da oni na motornom brodu imaju prednost, jer su već rezervirali. Sve se to događa bez ikakve ljubaznosti, srdačnosti ili opravdanja za moguću pogrešku. U hrvatskom poslovanju nailazimo samo na praktičnost, a zdravom razumu tu jedva da ima mjesta.“

Opisala je razočarana Talijanka i situaciju u Cavtatu...

"Po dolasku u Cavtat potrebno je vezati se na rivi. Nikoga ništa ne tražite, no materijalizirat će se osoba koja ljubazno preuzima konope vašeg broda kako bi ih privezala na bitvu. Kako lijepo, pomislite, ovdje su prijateljski ljudi. Čim se privežete, shvatit ćete da ljubazna osoba koja vam je upravo pomogla nije ništa drugo nego lokalni mafijaš (neka vrsta neovlaštenog osoblja za privezivanje brodova) koji će vam naplatiti uslugu koju niste ni tražili i to 100 kuna (15 €). Usudite se ne platiti, bacit će vam konope u more. A onda se hrvatska birokracija pobrinula za plaćanje brojnih taksi policiji, kapetaniji i opet u policiji kojoj treba uplatiti porez na ulaz u zemlju i pristojbu na dopuštenje za plovidbu koja se utrostručila u odnosu na prošlu godinu. Ako se odlučite zaustaviti u Cavtatu, morate pričekati prije nego što pristigne megajahta jer ona ima prioritet. Ako odlučite prenoćiti ovdje, "lovit će vas na rivi i nuditi cijenu od 130 € za noć. ".

Opisala je i kako se šokirala kada su ih na Šolti, gdje su bili na vezu pred restoranom, potjerali jer dolazi oluja. "Tjerati nas na more pred oluju? Ne mogu opisati kako sam se osjećala. Taj menadžer restorana zaista nije normalan. I svaka rasprava s njim bila je suvišna."

"Nažalost, ovakvi primjeri poprilično su česta pojava u Dalmaciji. Iako su Dalmacija i Istra pravi prirodni rajevi na zemlji s jedinstvenom ljepotom, prisiljeni smo napustiti Hrvatsku i dati priliku zemljama poput Italije i Grčke, gdje ljudski odnosi nisu definirani dubinom vašeg džepa, zaključila je Irina."

Komentara 306

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:56 22.08.2018.

tko bi rekao da se u italiji i francuskoj ne plaća koncesija ,Tamo se možda ne plaća ni najam terasa za kafiće i restorane

MO
mobitel20
11:56 22.08.2018.

Draga Talijanko Irina, nauticar koji nije u stanju platiti boravisnu pristojbu ne treba ni dolaziti. Na kopnu se placa mjesto za sator i vrecu za spavanje. Isto je i na moru. A o luckoj usluzi "privezivanja broda" pisati kao o "lokalnom mafijasu" govori da ste sa jaaakoo hladnih moora...Na kraju, sto Vecernji ima od ovakvih tekstova i prenosenja postova anonimnih Talijanki!? Pa imate na fejsu na DESETINE TISUCA pozitivnih postova o hrvatskom turizmu, zasto to ne prenosite!? Zasto ste sljesbenici Imbex novinarstva!? Zasto od iznimaka proizvodite pravilo!? Zasto opanjkavate Hrvatsku i reklamirate Italiju sa ovim tekstom!? Kada cete nas informirati o cijenama u talijanskom nautickom turizmu!? Jadno.

KO
koraknaprijed
12:38 22.08.2018.

U Italiji kava 12 eura a vez duplo skuplji nego u Hrvatskoj za iste uvjete i kvalitetu marine, problem je u tome sto su Talijani i Njemci dolazili u Hrvatski i pravili se gazdama na skromnim budzetima, e pa toga vise nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije