Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Povijesna operacija u Srbiji: Ženi će transplantirati muški spolni organ

Dosad su u svijetu obavljene četiri transplantacije muškog spolnog organa, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili dijelove spolnog organa.
03. lipnja 2018. u 10:46 22 komentara 3718 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Težak, zahtjevan i dosad neviđen medicinski zahvat napravit će u Srbiji prof. dr. Miroslav Đorđević.

EKSKLUZIVNA PRIČA Klinika u kojoj Hrvati mijenjaju spol! Ove godine 11 Hrvata u Beogradu na operaciji

Zajedno sa svojim timom Đorđević će obaviti transplantaciju muškog spolnog organa ženskoj osobi, piše Blic.  Dosad su u svijetu obavljene četiri transplantacije muškog spolnog organa, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili dijelove spolnog organa.

- Ta četiri pacijenta su imala neke dijelove penisa i onda se na te dijelove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški polni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne suglasnosti za transplantaciju. Sljedeći korak  je završavanje papirologije vezane za etičke i sociološke probleme. Kada budemo imali kompletno čistu situaciju, sledi dobivanje muškog polnog organa od  donora - objasnio je za Blic Đorđević.

Angelina Jolie i Shiloh promjena spola Hrvati sami plaćaju hormone, a za promjenu spola idu u Srbiju

Kaže kako je pacijent već dugo u pripremama za ovu operaciju koja će trajati cijeli dan. Đorđević kaže kako je riječ o kompleksnoj operaciji i predviđa da će trajati barem 20 sati i dodaje kako je kod ove operacije puno teže dovesti u funkciju muški spolni organ. Sama funkcija mokrenja je kompleksnija kod muškaraca nego kod žena jer je mokraćna cijev kod muškaraca duga 30 cm a kod žena svega dva do tri centimetra. Tijekom ove transplantacije važno je voditi i računa o erektilnoj funkciji, naglasio je Đorđević. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić Dobili nove iskaznice Evo koliko je osoba u Hrvatskoj u posljednje dvije godine promijenilo spol

Ovo je pionirski pothvat, pričamo o nečemu što se nikada nije dogodilo u svijetu. Još uvijek nemamo toliko daleku viziju i definirani put što će nam biti limitirajući faktori. Ipak, neke stvari se i sada znaju, na primjer, nećemo uzimati organ od donora koji je navršio 70 godina - kaže Đorđević.

Corey Maison Dvostruko iznenađenje Sin otkrio majci da je transrodna osoba, a njezina reakcija iznenadila je sve
popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini