Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili nove iskaznice

Evo koliko je osoba u Hrvatskoj u posljednje dvije godine promijenilo spol

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
15.11.2017.
u 17:36

Treba ojačati prava transrodnih osoba i poraditi na prihvaćanju različitosti, zaključak je saborskog Odbora za ljudska prava

Homoseksualne, biseksualne ili transseksualne osobe izložene su homofobiji i drugim oblicima diskriminacije, upozoreno je jučer u Saboru na sjednici Odbora za ljudska prava o statusu i pravima transrodnih osoba, te zaključeno kako u Hrvatskoj treba ojačati pravne procedure putem kojih transrodne osobe ostvaruju svoja prava, pojačati svijest o postojanju tih osoba, ali i poraditi na prihvaćanju različitosti u društvu.

– U zadnje dvije godine zaprimljeno je 65 zahtjeva za promjenu spola odnosno odabira života u drugom rodnom identitetu. Za 59 izdano je pozitivno mišljenje, a kao rezultat toga, već više od 50 osoba ostvarilo je upis promjene spola u državne matice i izdane su im nove iskaznice – izvijestila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić
1/30

Komentara 21

Avatar ÜberGreten
ÜberGreten
18:27 15.11.2017.

Bojan Glavašević i Bruno Šimleša su od žena feministica postali muškarci feministice

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:55 15.11.2017.

Tako je sad radi 50 osoba 3.5 milijuna ostalih trebaju ispastati. Logicno, ne? I dati im saborskog zastupnika koji ce svake godine mijenjati spol

DU
Deleted user
19:05 15.11.2017.

50 osoba ostvarilo je upis promjene spola u državne matice i izdane su im nove iskaznice, dakle, u čemu su ti ljudi zakinuti ili proganjani ili diskriminirani? Zašto se naše društvo proziva homofobnim, ustaškim, fašističkim, nazadnim? Zašto bi moja unučad trebala u školskom programu obrađivati temu o ovakvom obliku fizičke deformacije, ako je to važno za prihvaćanje okoline na različitost, nisu li različiti i s Down sindromom? Slijepi? Gluhi?„Napridna“ društva testiraju trudnoće u ranoj fazi da bi otkrili Down i ubili, odstranili, abortirali, po njima ne ispravnog i deformiranog fetusa, od kojeg društvo nema koristi i samo je na teret, jer zašto bi ih inače ubijali??????? Od promijenjenih spolovila nema novog života, nema potomstva, nema bojazni o prenapučenosti zemaljske kugle i u tome je sva arlauka o zaštiti baš ovakve ljudske deformacije, šoroš je zamislio i okladio se da će sve porobljene države održavati festivale u čast ovakvim veličinama kao što su muškarci u štiklama ili žene s umjetnim testosteronima, njegovanim brčićima. Prestrašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije