Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbacite svu negativu

Postoje tri vrsta suza, a plakanje je dobro i za zdravlje

Plakanje
Foto: Thinkstock
07.10.2016.
u 23:10

Svi plačemo, bilo zbog tuge ili radosti, jer nam je nešto iziritiralo oko... Uglavnom dobro je nekad suzama izbaciti svu negativu koja se skupila

Svatko od nas plače, bilo od tuge ili od sreće. Plačemo jer nas nešto boli ili smo povrijeđeni, nekoga smo izgubili. Plačemo kada nam netko priredi nezaboravno iznenađenje, pokloni nam neki dar ili učini nešto lijepo za nas. Plačemo često i na tužne filmove.

Tri vrste suza

No, bez obzira na zbog čega i koliko plačemo, to je jedna prirodna funkcija. naime, svaka vrsta suza radi nešto drugo. Zapravo imamo tri vrste suza. Bazalne, refleksne i emocionalne. Aktiviraju se potaknute različitim stimulansima, ali u pravilu sve se formiraju na isti način.

Emocionalne suze, to su one koje idu same od sebe. One koje krenu kada gledate film u kojem umre pas. Njih ne možete kontrolirati. Srce vam počinje jače kucati, znoj će vas obliti i počet ćete plakati. U tim suzama nalazi se stresni hormon ACTH.

Bazalne suze, one su povezane s tim što je između naše očne jabučice i očnog kapka suzna žlijezda. Ona odvodi i dovodi suze i njen je posao da rožnica bude podmazana.

I na kraju postoje refleksne suze. Primjerice to se događa kada nam u oko uđe dim, mušica ili primjerice režemo luk. Kada se to dogodi rožnica šalje u mozak znak da se ona mora više podmazati.

Bez obzira jeste li plačljivac ili ne, ponekad je dobro se isplakati, maknuti bol koja nas guši. Pokušajte, i vjerujte, bit će lakše.

> > Zašto plačemo i kako to utječe na druge

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
01:33 09.10.2016.

Otkrivamo toplu vodu ? Naravno da se dobro isplakati i pokusati izbaciti problem iz sebe. I sutradan, ako treba... I preksutra... Bolje nego drzati u sebi i 'kipiti'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije