Naslovnica Lifestyle Gourmet

Pašteta – najlošiji izbor za obrok

Kuhano meso, kože, loj, masti i salo te obilje začina i pojačivača okusa nemaju nikakvu korist za organizam
03. srpnja 2011. u 11:49 7 komentara 268 prikaza
' '
Foto: ''

Pileće, pureće, svinjske, riblje... paštete su vrlo često, a prema mišljenju nutricionista i prečesto, na našim jelovnicima. 

Brzo rješenje za međuobrok, limenka paštete i komad kruha kao ljetni obrok uz narezanu rajčicu, odabrat će oni kojima je mrsko znojiti se nad štednjakom. No, jeste li se ikad zagledali u konzervu paštete i provjerili njezin rok trajanja? Vjerojatno niste, a iznenadili biste se kada biste vidjeli da poneke mogu trajati i četiri ili čak pet godina. Za tako dugi ‘opstanak’ kuhanog mesa, masti i začina ‘zaslužni’ su konzervansi i antioksidansi skriveni iza E brojeva. 

– Paštetu, ako je riječ o kupovnom proizvodu, ne preporučujem kao obrok koji bi trebalo često i obilno konzumirati, a razlog tome su neprecizno i nepotpuno navedene deklaracije te kvasci koji kod mnogih ljudi izazivaju netoleranciju – objašnjava nutricionistica mr. Mirela Marić iz Poliklinike Nemetova. Napominje da hrana nakon termičke obrade treba biti i pažljivo uskladištena, a malo se koja pašteta čuva u hladnjacima samoposluživanja, već je njihovo mjesto najčešće na policama.

Mliječni proteini

Svi mliječni proteini mogu biti uzročnici dijabetesa, konstipacije, začepljenja sinusa, problema s kožom, osipa, dermatitisa, ekcema, pa čak i astme, raka, artritisa, debljine.

Otkošteno pileće meso

Piletina pripremljena za kuhanje i mljevenje. Meso se skida strojno pa u masu ulaze pileće kožice, hrskavice i iznutrice.

Svinjsko masno tkivo

Osim kada je riječ o proizvodima s halal certifikatima, svinjsko masno tkivo u paštetama je potkožno masno tkivo tovljene svinje, loj, svinjsko salo te sve ostale naslage masnog tkiva iz trbušne šupljine. Prije termičke obrade vrlo se sitno melju, a nakon nje i dodatno usitnjavaju po potrebi.

Antioksidans E 300 i E 330

U antioksidans E 330 i 300 idu i kiseline koje su zadužene za dugotrajnost namirnica (i do nekoliko godina). Prema nekim tumačenjima, odgovorni su za nastanak raka usne šupljine.

Pojačivači okusa (E 621)

Pojačivač okusa i zamjena za sol. Natrijeva sol, glutaminske kiseline, biljnog ili životinjskog podrijetla. Proizvodi se od glutaminske kiseline.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • BratCroat:

  Imaš onu paštetu u prirodnom ili plastičnom crijevu koja se čuva u hladnjacima, nadam se da je ta malo bolja.

 • sanjin003:

  večina napisanog je točna,ali ovo o aditivima je ispalo smiješno jer: E300-nije ništa drugo nego vitamin C!!! (askorbinska kiselina); E330-je limunska kiselina koju nalazimo u gotovo svakom voću. Znači po ovom članku ispada da su vitamin C i limunska kiselina ... prikaži još! jaki kancerogeni haha.Malo istraživanja nebi škodilo,Večernji bi trebao navodno biti ozbiljan medij

 • Avatar Bjeda
  Bjeda:

  Ne spominjite mi vise Jadranku!