Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokazano učinkovit lijek

Osteoartritis je vodeći uzročnik invaliditeta u starijoj populaciji, no liječenje je unaprijeđeno pojavom novih terapijskih metoda

Bol u zglobovima
Foto: Arthryl
1/5
21.03.2023.
u 08:55

Preporuke i smjernice stručnjaka: Ne prihvaćajte bol u zglobovima kao prirodnu posljedicu starenja

Čak polovica osoba starijih od 55 godina pati od osteoartritisa, bolesti koja dramatično smanjuje pokretljivost, kvalitetu života i produktivnost u starijoj dobi. Na sreću, pojavom novih terapijskih metoda, poput kristaličnog glukozaminsulfata, liječenje osteoartritisa koljena značajno je unaprijeđeno.

Što je osteoartritis?

Pojednostavljeno, osteoartritis je bolest pohabane hrskavice zgloba. Najčešće su to koljena, šake, kukovi i kralježnica, iako bolest može zahvatiti i druge zglobove u tijelu.

Osteoartritis je vodeći uzročnik invaliditeta u starijoj populaciji. Oboljeli, nažalost doslovno pate, jer osteoartritis boli. Kako se bolest s vremenom pogoršava i bol u zglobovima postaje sve snažnija, pokretljivost im je sve manja. Simptomi se razvijaju postepeno tijekom 10 do 15 godina - pa bolesnici s blažim ili težim znakovima bolesti žive i dulje od 20 godina.

Kako prepoznati osteoartritis

Zahvaćeni zglob boli, može biti naotečen, a pokretljivost mu je smanjena. U njemu se mogu javiti i zvučne senzacija nalik škripanju. Još neki simptomi specifični za osteoartritis su zakočenost zgloba ujutro nakon buđenja i bol kod silaska niz stepenice.

Važno je da osobe koje primijete ove simptome odmah potraže pomoć liječnika jer simptomi osteoartritisa mogu se uspješno liječiti u ranoj fazi bolesti. S liječenjem osteoartritisa važno je početi čim prije jer neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti.

Osobe koje imaju ozljede zglobova, koje su pretile ili imaju oslabljenu funkcija mišića, češće obolijevaju od osteoartritisa. Zbog starenja stanovništva, učestale pretilosti i sjedilačkog načina života - očekuje se da će broj oboljelih i dalje rasti.1

Foto: Arthryl

Razlika između osteoartritisa i reumatoidnog artritisa

Često bolesnici pomiješaju ove dvije bolesti zbog sličnosti u nazivu, no radi se o dvije potpuno različite dijagnoze.

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest čiji uzrok nije poznat, a obično se javlja u mlađoj životnoj dobi, između 20. i 40. godine života. Osteoartritis se pak javlja zbog habanja zglobne hrskavice u starijoj životnoj dobi, nakon 55. godine života.

Reumatoidni artritis je tipično simetričan, što znači da zahvaća iste zglobove na obje strane tijela, dok kod osteoartritisa to nije slučaj.

Osim toga, reumatoidni artritis donosi i niz simptoma koji se ne odnose samo na zglob. Mnogi se bolesnici tako žale na umor i opću slabost. Ovu bolest, za razliku od osteoartritisa, karakterizira i porast upalnih parametara vidljivih kroz pretrage iz krvi.

Važnost rane dijagnoze

Stručnjaci naglašavaju važnost promjene krivog uvjerenja - da bol u zglobovima treba prihvatiti kao prirodnu posljedicu starenja. Mnogi bolesnici toleriraju bol, jer se smatra da su bol i onesposobljenost neizbježne posljedice starenja. Zbog toga često, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, pasivno čekaju konačnu ireverzibilnu fazu osteoartritisa, zamjenu bolesnog zgloba endoprotezom.

U ranoj fazi bolesti mogu se pak koristiti lijekovi poput kristaličnog glukozaminsulfata. Ova djelatna tvar, osim što uspješno suzbija bol, može usporiti napredovanje bolesti. Ovaj lijek već je nekoliko godina dostupan i u Hrvatskoj, bez liječničkog recepta.

Foto: Arthryl

Lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa ESCEO 2016. godine donijelo je preporuke i smjernice za liječenje osteoartritisa koje kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena preporučaju kontinuiranu primjenu lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.2 Kliničke su studije dokazale da ovaj lijek snažnije od paracetamola suzbija bol, a jednako dobro kao nesteroidni antireumatici, dok istovremeno poboljšava i funkcionalnost zahvaćenog zgloba.3

Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin važno je znati da je jedino kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem.4

Usporavanje progresije bolesti dokazale su studije. Kod bolesnika koji su u liječenju osteoatritisa koljena koristili kristalični glukozaminsulfat u periodu od najmanje 12 mjeseci, značajno je smanjena potreba za totalnom endoprotezom. U petogodišnjem praćenju, potreba za totalnom endoprotezom koljena smanjena je 57%.3

Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu nesteroidnih antireumatika lokalno ili oralnim putem, glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob, a za bolesnike koji nemaju zadovoljavajući učinak na prethodna liječenja, preporuka je primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika te kao krajnja mjera, kirurško liječenje.2

Domaći stručnjaci najavljuju dopunu smjernica za liječenje

Stručnjaci se slažu da je osteoartritisu potrebno pristupiti kao i drugim kroničnim bolestima za koje su prihvaćeni modeli prevencije i ranog liječenja, utemeljeni na dokazima.

Danas je moguće primijeniti lijekove prikladne za ranu fazu osteoartritisa, kao što je kristalični glukozaminsulfat. Za njega postoje dokazi koji potvrđuju da ublažava simptome blagog do umjerenog osteoartritisa koljena u odraslih, posebice akutnih bolova, kroz duže razdoblje kontinuirane primjene.

Nove spoznaje o učinkovitosti i terapijskim mogućnostima u liječenju osteoartritisa postale su razlog za moguću nadopunu postojećih smjernica liječenja Hrvatskog reumatološkog društva iz 2011. g. i Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora iz 2016. godine.5

Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl®. 4

1 Altman RD. Glucosamine therapy for knee osteoarthritis: pharmacokinetic considerations.

2 O. Bruyere et al. An updated algorithm recommendation for the management of knee osteoarthritis from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO). Seminars in Arthritis and Rheumatism; 49 (2019): 337-350

3 Bruyere O, Altman RD, Reginster J-Y. Efficacy and safety of glucosamine sulfate in the management of osteoarthritis: evidence from real-life setting trials and surveys. Seminars in Arthritis and Rheumatism; 2016; 45 (Suppl 4S): S12–S7.

4 https://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Arthryl-1500-mg-prasak-za-oralnu-otopinu/12720/

5 https://hrcak.srce.hr/285827

Sadržaj omogućio Mylann.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije