Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zelena turistička atrakcija

Oaza nedaleko užurbanog Zagreba: Na jednom mjestu obitava preko 70 zaštićenih životinjskih vrsta

Priroda je prekrasna
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
1/16
20.03.2023.
u 08:49

Novouređena zelena turistička atrakcija "Zeleni vrtovi Poilovlja" nalazi se u neposrednoj blizini Garešnice s modernim, edukativnim centrom za posjetitelje Natura 2000

Iz užurbanog Zagreba potrebno je nešto malo više od sat vremena do idilične prirodne oaze koja nudi mnogo toga. Osim odmaranja u prirodi, novouređena zelena turistička atrakcija omogućava i educiranje o nevjerojatnom životinjskom svijetu koji u njoj obitava. 

Riječ je, kako piše MojPortal.hr, o "Zelenim vrtovima Poilovlja" koji se nalaze u neposrednoj blizini Garešnice s modernim, edukativnim centrom za posjetitelje Natura 2000 koji se nalazi u samom središtu grada.

Ovu zelenu turističku atrakciju čine plovni put rijeke Ilove na kojoj se nudi turistički obilazak čamcima, edukativne staze za šetnju ili vožnju biciklima kroz 11 kilometara dugačku stazu kroz prirodu i dva edukativna punkta - Kaniška Iva i Pepeljni vrtovi.

Edukativni punkt Pepeljni vrtovi s kućicama za promatranje ptica i velikim dječjim igralištem
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dva spomenuta punka imaju i novouređena dječja igrališta te prostor za sportsku rekreaciju. To ih, naime, čini idealnima i za izlete obitelji s djecom, školske edukativne izlete i izlete mladih.

Edukativni punkt Kaniška Iva
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dječje igralište na edukativnom punktu Kaniška Iva
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Kako bi posjetitelji imali dobar izlet te se opustili u prirodi, postavljene su i moderne klupe, drvene garniture za sjedenje i roštilji, edukativne ploče i drvene nadstrešnice.

U "Zelenim vrtovima Poilovlja" nalaze se i informativne ploče koje educiraju o ribama, pticama i vodozemcima tog područja, a među kojima su 62 zaštićene vrste ptica, dvije zaštićene vrste sisavaca, jedna zaštićena vrsta vodozemaca i šest zaštićenih vrsta riba.

Edukativne ploče
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Poilovlje je izuzetno zanimljiv i praktički jedinstven dio Hrvatske prepun prirodnih ljepota. Područje ima više od 160 hektara vodenih površina - uređenih ribnjaka, mnogobrojnih močvarnih terena, bara, rijeka, potoka i manjih jezera.

Rijeka Ilova, koja je okosnica gospodarstva, ima i svoj povijesni značaj. Nakon 1604. godine, postala je granica s Osmanskim carstvom. Uz Ilovu se nalaze i brojni ostaci starih utvrda, burgova, koji svjedoče o burnoj prošlosti kraja.

Poilovlje iz zraka
Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr

Nekoliko kilometara od Garešnice, u Kaniškoj Ivi nalazi se istoimena edukativna lokacija smještena uz ribnjak i Ilovu. Ispod površine ribnjaka nalazi se i potopljeni grad, no posljednjih desetljeća nitko ga nije istraživao. Potopljeni ostaci mogu se dronom vidjeti kada su vremenski uvjeti dobri, a voda bistra.

- Kaniška Iva je jedna od poznatijih arheoloških nalazišta u ovom dijelu Moslavine. Jedan od najstarijih artefakta ikad pronađen na ovom području baš je iz ovog kraja, a star je 4500 godina i sada je izložen u Muzeju Moslavine. U ovom ribnjaku se za lijepog vremena mogu vidjeti čak i ostaci jednog starog grada. Riječ je o vrlo bogatom arheološkom nalazištu - rekao je za MojPortal.hr Igor Tomek iz Kutine, turistički vodič.

Priroda je prekrasna
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Kućica za promatranje ptica
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Punktovi Kaniška Iva i obližnji Pepeljni vrtovi imaju i uređene kućice za promatranje ptica. Za promatranje ptica, dalekozori i teleskopi mogu se unajmiti u Centru za posjetitelje Natura 2000.

Natura 2000 Garešnica
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr, TZBBŽ

Poilovlje, prirodno stanište izrazite biološke raznolikosti je, zajedno sa zaštićenim brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od prosinca 2014. pod zaštitom EU. Također, dio je i ekološke mreže Natura 2000.

- Zanimljivo je da posljednje vrijeme labudovi ovdje ostaju tijekom cijele sezone, pa čak i dio roda. Ljudi ih, naravno, hrane pa su se možda malo razmazili i odlučili ostati - kaže Igor Tomek.

Edukativna staza dugačka je gotovo 12 kilometatra
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Stablo kojeg je srušio dabar
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

U Garešnici se nalazi i idilična lokacija Skresovi. Veliki ribnjak, napravljen 1976. godine, zelenilo i prirodni mir stvaraju osjećaj da ste daleko od urbane civilizacije iako se zapravo nalazite svega 500 metara od samog centra grada.

Idila na lokaciji skresovi odmah pokraj ribnjaka
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ribnjak na lokaciji Skresovi
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- U ribnjaku obitavaju sve važnije riječne ribe, a izdvojio bih kapitalnog soma. Ulovljeno ih je nekoliko koji su imali preko 50 kilograma težine i oko dva metra dužine - priča za MojPortal.hr Denis Badanjak, ribočuvar na jezeru i domar u Športskom ribolovno društvu Ilova. U sklopu ribnjaka nalazi se i otvoreni natkriveni prostor za goste s drvenim stolovima i klupama.

Ribočuvar Denis Badanjak
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

U samom centru grada nalazi se Hotel Garić tako da i oni koji žele prenoćiti imaju smještaj u neposrednoj blizini ribnjaka. Osim toga, smještaj se može potražiti i kod privatnih iznajmljivača.

- Ovdje je ribolov fantastičan, jer je gotovo cijelo područje Poilovlja jako bogato ribom; šaranom, somom, štukom... Također je jako lijepo i mirno područje za šetnju. Tu je i edukativna staza dugačka gotovo 12 kilometara koja vas vodi kroz srce ovog dijela Poilovlja. Tko želi uživati u miru i prirodi, Poliovlje je istinska oaza koja može pružiti sve. Zagreb je blizu i ovo je jedna od idealnih lokacija za one koji se žele istinski odmoriti od svih urbanih stresova, a usput se mogu uživo upoznati s brojnim zaštićenim životinjskim vrstama - objašnjava Igor Tomek.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Centar za posjetitelje Natura 2000, smješten u središtu Garešnice, ima nekoliko zasebnih cjelina. Primjerice, u učionici Dabar održavaju se brojne edukativne radionice, kvizovi s tematikom prirode, izrađuju kućice za ptice. Potom laboratorij Gnjurac u kojem se kroz mikroskope može proučavati golom oku nevidljivi vodeni svijet. Izložbeni prostor opremljen je s nekoliko televizora i informativnih ekrana na dodir u kojem na vizualno bogat i atraktivan način možete dobiti sve potrebne informacije o pticama, vodozemcima i sisavcima koji na tom području obitavaju. Također, u velikoj se dvorani može pogledati film koji uglavnom prikazuje Poilovlje iz zraka kroz sva godišnja doba.

Centar za posjetitelje Natura 2000
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Zašto doći u Poilovlje? Prije svega, da bi ste se odmorili u prirodi. Ovdje se može i planinariti i biciklirati i pecati. Dok se odmarate, možete promatrati zaštićene vrste ptica, ako imate malo sreće, možete promatrati i dabrove, koji su također zaštićeni. Ovo je lokacija idealna za bijeg iz urbanog i povratak u mir prirode. Po mom mišljenju, savršeno mjesto za uživanje u raznolikoj prirodi u kojoj se čovjek može potpuno opustiti i na neko kraće vrijeme zaboraviti na sve stresove, a potom se napunjenih baterija i sa smiješkom na licu vratiti u svoj grad - kaže Nena Salopek, ravnateljica centra za posjetitelje Natura 2000.

Nena Salopek, ravnateljica Centra za posjetitelje Natura 2000
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije