Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola - Cres

'Na Pagu su od janjetine, uz sir, napravili zaštitni znak, a treba znati da mi na Cresu imamo bolje uvjete'

10.07.2013., Valun - Pogled na grad Valun s obliznje plaze. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
21.07.2015.
u 08:55


Ovce s Cresa vani su i zimi, a otok ima tisuću biljnih vrsta, kao Britanija

Zabranjeno unošenje alkohola, dočekalo me upozorenje na ulasku u parkiralište (?!) u gradu Cresu. Pitam simpatičnog brku koji stoji na rampi i maramicom briše znoj s čela pokazujući mu na znak:

– Znači li to da sad sav alkohol koji imam u torbama moram vama predati?

Smije se, titra mu brk pa odmahuje rukom:

– Čuj, nećemo te odbiti... Ali to pravilo ne odnosi se na vas turiste, već na mene i dečke koji rade u brodogradilištu. A ti, što ćeš sad po toj žegi u grad, hajde na plažu – daje mi savjet.

Ovce na slobodi

Ne zna on, radim i ja. Šilterica naopako samo je krinka turista. Unutrašnjost službene dacie posve mi je "bezalkoholna" pa mu nisam mogao ostaviti ništa. Šteta.

Nalazim muško društvo u centru, a o čemu bi dečki razgovarali, ako ne o sportu ili curama, a može i o – janjetini! A creska je, uvjeravaju me, najbolja.

– Na Pagu su od janjetine, uz sir, napravili zaštitni znak, a treba znati da mi na Cresu imamo bolje uvjete. Kod nas su ovce slobodne cijelu godinu, dok ih na Pagu zimi zatvaraju jer tamo, na kamenu, nemaju što jesti. A mi na otoku imamo više od tisuću biljnih vrsta, kao cijela Velika Britanija! Težak je posao voditi ih na ispašu pa se domaći sve više okreću iznajmljivanju apartmana. Lakše je tako zaraditi pa je i janjetine sve manje...

Nema vreve ni panike

Na kupanje su me poslali natrag na parkiralište, u automobil, pa u obližnji Valun.

– To je prekrasno malo ribarsko mjesto, tamo se mreže vade oduvijek, svidjet će ti se, moraš to vidjeti.

– Došao red i na kupanje... – kažem brki dok plaćam parkiranje. Za sat šest kuna.

Uživao sam u Valunu, ostao bih satima, tamo nema vreve, nema panike, samo nemilosrdno sunce ometa idilu... I vrijeme, koje ne staje. Jurim dalje, hvatam trajekt za Krk. Nakon što mi je zbrisao pred nosom, sjetim se turističke parole ovog otoka – No stress on Cres. Sjeo sam u pustu luku Merag pa sat i pol smireno čekao...

>>Lošinjski su kapetani bili traženi, cijenili su ih na svim oceanima

>>Na našem je otoku sve više stanovnika, dođu raditi pa ostanu s nama

Komentara 6

AN
Android
09:27 21.07.2015.

Kad je toplo nije hladno!Janjetina duže ostaje topla! - Max $ Bunker

DU
Deleted user
09:30 21.07.2015.

Trebalo naglasiti da je Vransko jezero zaštićena zona vodocrpilišta i da ga možete gledati jedino gore s ceste i to bi bilo to...

PR
prepri43
14:47 21.07.2015.

Jasno je da i vi imate sve što mladom momku treba samo nastavite i tržite bogom dane mogućnosti! A Vaši bjeloglavi supovi su nešto sasvim drugo od onog crvenoglavog SUP-a iz davnoprošle diktature J.B.T.- a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije