Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može biti i mocktail

Ne znate kako se rashladiti? Napravite ovaj protuupalni koktel od ruže i bobičastog voća

Ruža
Ivica Galovic/PIXSELL
26.07.2022.
u 07:00

Protuupalna, hladna i adstrigentna, ruža ima beskrajan broj primjena pa već stoljećima služeći i kao lijek i kao hrana.

Budući da ljeto za mnoge znači i češće zabave i okupljanja, dobro je uvijek pri u hladnjaku imati već spreman osvježavajući i zdravi koktel.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

Ruža
1/6

- Ovaj protuupalni koktel od ruže i bobica ima nizak udio alkohola, što ga čini izvrsnim za vruće ljetne dane kada pokušavate zadržati hidrataciju i ograničiti unos alkohola, a recept ne sadrži ni dodane šećere, te ga je vrlo jednostavno napraviti - rekla je za Mind Body Green autorica recepta, travarka Kami McBride.

Sastojci za jedan vrč:

  • 2 žlice svježih ili suhih organskih latica ruže 
  • 2 šalice vode
  • 1 šalica soka od bobičastog voća (možete koristiti sok po izboru)
  • 2 šalice gazirane vode
  • 1 šalica bijelog vina
  • ružine latice za ukras
  • kriške limete za ukras

U maloj posudi pomiješajte latice ruže i vodu pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Isključite vatru i kuhajte još 20 minuta. Procijedite latice pa ohlađeni 'čaj' ulijte u vrč. (ako želite ubrzati proces, čaj od ruže možete pripremiti večer prije i spremiti ga u hladnjak.)

Kada ste spremni za posluživanje, dodajte sok, gaziranu vodu i bijelo vino u vrč i promiješajte da se sve sjedini. Možete recept raditi  ovako kao niskoalkoholni koktel ili po želji izostaviti vino i napraviti mocktail.

Napunite vrč ledom; ponovno promiješajte. Ukrasite laticama ruže i kriškama limete, pa poslužite ohlađeno.

Zašto ruža?

Poznata po svojoj ljepoti, ruža (Rosa spp.) je puno više od cvijeta za zaljubljene. Protuupalna, hladna i adstrigentna, ruža ima beskrajan broj primjena pa već stoljećima služeći i kao lijek i kao hrana.

Kako bi se prirodno smanjila tjelesna temperatura tijekom ljetne sezone možete narezati cvjetove ruže i potopiti ih u čaj, a za doživljaj cijelog tijela možete uživati i ​​u hladnoj kupki posutoj laticama ruže.

- Kao travar, uvijek pokušavam pronaći načine da zainteresiram ljude za razno bilje, pa mislim da je sjajno i dodavati biljne čajeve u cocktaile i koktele. Oni vašem piću daju potpuno prirodan okus i botanički poticaj za zdravlje - kaže McBride.

Kada je riječ o nabavi latica, kaže, nikada nije dobra ideja koristiti ruže koje su kupljene u dućanu ili cvjećarnici jer se mnogo rezano cvijeće tretira kemijskim pesticidima.

Ako želite koristiti svježe latice, najsigurniji je način da ih sami uzgojite ili nabavite od uzgajivača kojem vjerujete i koji može potvrditi da su organske. 

- Ako vam je teško pronaći svježe latice ruže,možete online kupiti i organske, osušene latice ruže - savjetuje McBride.

Čaše su vam 'zamagljene' od kamenca? Ovaj prirodni proizvod savršeno će ih očistiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije