Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječenje simptoma

Muči vas grlobolja? Ne uzimajte antibiotike, grgljajte slanu vodu i čaj od kadulje

Prehlada
Thinkstock
29.03.2019.
u 22:46

Vrlo učinkovito je i ispijanje čaja od kadulje jer ta ljekovita biljka sadrži tujon, koji ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje.

Nakon ljeta i naglim promjenama temperatura pojavljuju se i grlobolje, posebice kod djece koja od grlobolje pate triput češće nego muškarci.

Ako ste skloni uzimanju antibiotika na svoju ruku, nikako to nemojte činiti. Grlobolje najčešće uzrokuje virus pa je simptome potrebno "odležati" uz simptomatsko liječenje. 

Samo kod dokazane streptokokne (ili neke druge bakterijske) etiologije, uz simptomatsku terapiju je potrebna i antimikrobna terapija, a koju će propisati liječnik, piše Pliva zdravlje. 

Pacijenti koje se muče s neugodnim simptomima grlobolje, mogu ih olakšati uz paracetamol. Acetilsalicilna kiselina se može primijeniti u odraslih, ali ne i u djece mlađe od 12 godina.

Grgljanje slane vode (jedna četvrtina kuhinjske žlice otopljene u 2 decilitra vode), čaja od kadulje ili antiseptične tekućine (heksetidin) može se preporučiti odraslim bolesnicima. Pastile koje sadrže lokalne anestetike također se mogu preporučiti bolesnicima odrasle dobi, kao i starijoj djeci.

Vrlo učinkovito je i ispijanje čaja od kadulje jer ta ljekovita biljka sadrži tujon, koji ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje.

Značajno je da mikroorganizmi nisu u stanju razviti rezistenciju na ove tvari. Uz antiseptike, u ljekovite pastile dolaze razne tvari koje potpomažu njihovo djelovanje, kao što su mentol, eterična ulja peperminta, eukaliptusa, anisa, timijana i drugo. Primjenjuju se tako da se lagano otapaju u ustima, što omogućava dugotrajnije djelovanje ljekovitih tvari na upaljenu sluznicu. Kašalj, koji je česti simptom kod upale grla, može se učinkovito ublažiti raznim čajevima i sirupima na bazi biljaka kao što su bijeli sljez, crni sljez, trputac i islandski lišaj.

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

Komentara 1

Avatar Voljeni Maršal Tito Pajcek
Voljeni Maršal Tito Pajcek
23:00 29.03.2019.

Sex je prirodni lijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije