Naslovnica Lifestyle Gourmet

Klub gastronomada 'zarobio' stranice The New York Timesa

Klub gastrononomada mjesto je za one koji žele znati što jedu i kakva je hrana koja im je na tanjuru te razumiju da svaki sastojak ima svoje podrijetlo i povijest
16. ožujka 2011. u 14:40 2 komentara 143 prikaza
grga bakšić
Foto: robert anić /Pixsel

Ne samo da su zagrebački gastronomadi zauzeli mjesto u prestižnom The New York Timesu nego su se i ondje našli u društvu s vrhunskim svjetskim gastronomskim odredištima! Riječ je o članku o zagrebačkom Klubu gastronomada koji je objavljen u posljednjem i najnovijem broju tjednog priloga The New York Timesa - Putovanja. Američko čitateljstvo u reportažnom prikazu zagrebačkog restorana imalo je prilike gotovo pa osjetiti mirise i okuse koji se šire iz kuhinje kluba nadomak glavnom gradskom trgu koliko ih je vjerno opisao Alex Crevar, autor teksta. Sezonska jela oduševila su američkog gastrokritičara, a posebno ona od mesa boškarina o kojem su mu voditelji kluba i ispričali priču.

Mjesto u nedjeljnom broju

– Klub gastronomada mjesto je za one koji žele znati što jedu i kakav je hrana koja im je na tanjuru te razumiju da svaki sastojak ima svoje podrijetlo i povijest – opisuje Robert Ripli Klub gastronomada u nedjeljnom broju The New York Timesa.

Alex Crevar, pišući o regionalnoj hrvatskoj kuhinji, Klub gastronomada uvrstio je uz bok reportaža o restoranima u Sao Paolu, Londonu, Milanu i Columbusu u državi Mississippi. Umjetnički Sao Paolo, Milano kao meka za šoping, London u koji svi hrle zbog kraljevskog vjenčanja... i Zagreb te Klub gastronomada i kulinarski laboratorij u kojem glavni kuhar Grga eksperimentira s izvornim lokalnim jelima dok se ne dođe do vrhunskog zalogaja. Alex Crevar piše o ideji gastronomada da se bave gastronomskim i enološkim konzaltingom za restorane i uzgajivače lokalnih proizvoda u Hrvatskoj i njezinu susjedstvu te o samom klubu u kojem članovi, ali i ostali gosti, mogu uživati u večerama i posebno kreiranim jelovnicima.
– Sezonska promjena jelovnika nije dovoljna. Nama je važna mikrosezona i nećemo ponuditi nešto ni tjedan dana prije nego što nam sezonske namirnice jamče perfekciju – citira autor suvlasnika restorana.

Tragači za perfekcijom

U potrazi za perfekcijom Ripli sa svojim partnerima putuje zemljom povezujući svoje klijente s distributerima vina, tartufa, maslinova ulja i sira, svježe ribe i odabrane govedine i janjetine, a izbor ne završava samo u rukama klijenata nego i na jelovniku restorana. Američkog novinara dojmilo se traganje za ekološkim i autohtonim proizvodima i starinskim načinima obrade namirnica i priprave jela poput onog kako se od starih sorti šljiva kuha pravi bakin pekmez i čuva aromu voća. U Klubu gastronomada može ga se kušati kao nadjev u palačinkama. Amerikanca su osvojili okusi hobotnice, domaćeg luka, ali i pečenog krumpira i pancete koja je pratila delicije od boškarina ‘'toliko mekanog da se gotovo može jesti žlicom'’.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Juda ben Tudum:

    iljadu mu holokausta moje babe

  • kajinx:

    16.03.2011. u 22:03h Juda ben Tudum je napisao/la: \"pa mogli su napisati i nesto o tome sta se jelo u vrijeme holokausta\". \"Juda\", daj piši o Anti Paveliću i Ustašama.