Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trijumf agrokora

Kiseljak najbolja voda za gemište!

gemišti (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
05.10.2013.
u 12:48

Stručna međunarodna komisija među 18 uzoraka mineralnih voda za gemište najboljim proglasila sarajevski Kiseljak, Jamnica treća

Ante Todorić opet ima razloga za veselje: dvije mineralne Agrokorove vode najbolje su na svijetu za spravljanje gemišta! U Ptuju je održano 2. svjetsko prvenstvo „u mehurčkanju“, odnosno izboru mineralnih voda koje su najbolje za gemište. Lani je pobijedila Jamnica, ove godine dijeli treće mjesto s Knjazom Milošem, drugi je slovenski Tempel, a pobjednik je sarajevski Kiseljak.

Iako čitava priča zvuči više šaljivo, u prostorima Ptujske kleti u Ptuju zasjedala je međunarodna stručna komisija, u kojoj je bio i vaš izvjestitelj, i po strogim kriterijima, među 18 uzoraka iz sedam država izabrala koje mineralne vode daju najbolji gemišt od njihovog popularnog vina Halužan.

Tema je vrlo ozbiljna, i komercijalno, jer gemišti su i dalje itekako traženi, piće je to koje ima svoje pobornike ne samo za ljetne žeđi, pa koja ozbiljna firma onda ne bi pratila svoje potrošače?

Najuzbudljivije od svega jest da su domaćini prvenstva, Ptujska klet, kreirali čak i posebne čaše, i za ocjenjivanje i za prodaju! Klasičnih je to 2 dcl, ali s oznakom vinarije i vina, i količine koliko se toči vina a koliko mineralne! Točno pola pola, s natpisom sitnim slovima da je dolje bolji dio gemišta! Već je prodano čak 80.000 takvih čaša, rade ih još jer je potražnja neviđena. Posjetiteljima podruma koji kupe paket vina daruju 6 čaša.

Ocjenjivalo se po ljestvici do 20 bodova, u kojoj su kriteriji bili bistroća i boja gemišta, miris i okus, sklad, jačina CO2 i trajnost okusa. Ponavljam, vino je bilo isto za sve uzorke, njihov Haložan '12, polusuha mješavina graševine, moslavca, rizlinga, bijelog pinota, sauvignona, beline, žutog muškata, mladog, svježeg, voćnog, lepršavog, vrlo pitkog vina.

Dr. Roman Glaser, predsjednik Uprave i direktor Perutnine Ptuj koja je vlasnik podruma, s Brankom Vodušekom, šefom PR agencije Dialog idejni začetnik prvenstva, također ocjenjivač, posebno mi je naglasio da je tradicija uživanja u gemištima, i u Sloveniji i u mnogim hrvatskim područjima vrlo važna, i za najširu populaciju, pa je ovakva akcija pokrenuta i kao važan promidžbeni potez.

Predsjednik Komisije, glavni enolog Podruma Bojan Kobal kaže kako se pokazalo da mineralna voda ima veliki utjecaj na kakvoću gemišta. I slaže se da za gemišt mora biti vrlo dobro vino, jer CO2 potencira sve ono loše u lošem vinu.

A koliko im je stalo do ove priredbe pokazuje da je u komisiji bio i gradonačelnik dr. Štefan Čelan.

Dogodine najavljuju još bogatiji program, predložio sam im nakon ocjenjivanja i festival gemišta za pučanstvo sa tri najbolje ocijenjene vode. Ideja i za nas?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije