Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Kikiriki ili bademi? Stručnjakinje otkrile koji su orašasti plodovi bolji za nas

Shutterstock
25.01.2023.
u 10:30

Dijetetičarka tvrdi da su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu biti dio uravnotežene prehrane

Među omiljenim orašastim plodovima zasigurno su bademi i kikiriki, no jeste li se ikada pitali koji je bolji za vaš organizam? Ovo su mišljenja tri stručnjakinje za prehranu, piše MSN

Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan!

1/6

– Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu vitamina E. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina. Sadržaj magnezija u oba je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezija. Bademi imaju dva puta više željeza i pet puta više kalcija od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presuda je u korist badema jer su nutritivno bolji od kikirikija te sadrže više željeza, kalcija, magnezija i zdravih masnoća – rekla je nutricionistica s 13 godina iskustva Maria Arienti.

Magistrica zdravstvenih znanosti i nutricionistica Roseane M. Silva tvrdi da, primjerice, pasta od badema sadrži nešto niže nutritivne vrijednosti od maslaca od kikirikija u pogledu makronutrijenata i kalorija. Dakle, badem može biti prikladniji za one koji žele smršaviti, definirati tijelo ili koji su na restriktivnijoj dijeti. Dodaje da sve ovisi o cilju i prehrambenoj strategiji koju pacijent treba. 

Dijetetičarka Deidre Huysamen, koja se bavi pružanjem usluga kliničke prehrane, kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu biti dio uravnotežene prehrane.

– Oba orašasta ploda izvrsni su izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E, u usporedbi s kikirikijem, dok je kikiriki bolji izvor vitamina B skupine – objasnila je. 

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije