Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA OBITELJ

Kako uspješno balansirati posao i privatni život

'family picnic'
'matka_Wariatka'
09.06.2012.
u 08:17

Žene se moraju izboriti za sebe, kako kod kuće tako i na poslu. Nenalaženje vremena za sebe loša je alternativa za cijelu obitelj

Radni dan koji traje osam do deset sati, kućanski poslovi, neophodan san i čini se da je vremena za obitelj i djecu sve manje dok trenuci koje zaposlena majka može posvetiti sebi gotovo da i ne postoje. No, za dobrobit cijele obitelji upravo je to neophodno – posvetiti vrijeme sebi i kvalitetno ispuniti vrijeme koje se provodi s djecom. Upravo je o tome bila riječ na radionici Edukacijskog centra Insideout – Kako uspješno balansirati posao i privatni život.

- U današnjim uvjetima rada vrlo je teško govoriti o balansu između privatnog i poslovnog života. To naravno ne znači da balans nije moguće postići jer nam u tome pomaže mogućnost prilagodbe., objašnjava psihologica, majka i poduzetnica Dijana Kobas Dešković te dodaje kako novi uvjeti rada zahtijevaju drugačiju organizaciju vremena, prihvaćanje nekih novih načina ponašanja i odbacivanje naslijeđenih obrazaca koji su u novim uvjetima neodrživi.

Definiranje prioriteta

Ono što je pri tome bitno je znati što nam je zaista važno jer nam podržavanje vlastitih vrijednosti pomaže u definiranju prioriteta.

- Ukoliko nam je važno da nam djeca imaju dobro obrazovanje posvetit ćemo više vremena postizanju tog cilja nego npr. izradi domaćih kolača ili čišćenju kuće., objašnjava Dešković te naglašava kako nisu bitna samo djeca, nego i roditelji sa svojim osobnim potrebama o kojima također treba voditi brigu, bez obzira da li se radi o potrebi za poslovnim uspjehom ili odmorom.

Vrijeme za sebe

- Upravo nenalaženje vremena za sebe i svoje potrebe vodi do nezadovoljstva. Važno je naučiti da se ne može sve stići te sukladno prioritetima i samome sebi ponekad reći NE koliko god nam neka dodatna obaveza izgledala privlačno., zaključuje Dešković i sama majka dvoje male djece te prepoznaje kako se upravo majkama često najteže izboriti za to neko svoje vrijeme.

- U većini slučajeva žene nose veći dio organizacije obiteljskog života, bez obzira na uzrast djece. Frustracija je neizbježna, jer se jednostavno uz posao koji zahtijeva određeni broj radnih sati dnevno sve ne može stići kao što mogu nezaposlene majke. Upravo zbog toga su važni prioriteti, ali i dijeljenje odgovornosti i zadataka. Žene se moraju izboriti za sebe, svoje vrijeme, svoje potrebe kako kod kuće tako i na poslu.

 

Komentara 1

DO
doktorica
09:23 09.06.2012.

tako da imaš baka servis....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije