Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentalno zdravlje

Jeste li žrtva vlastitog uma? Donosimo 5 praktičnih savjeta za suočavanje sa nekorisnim mislima

Mentalno zdravlje
Shutterstock
14.01.2022.
u 14:17

Posebni prilog Mentalno zdravlje pronađite u utorak 18. siječnja na dar uz Večernji list!

Svi ponekad ‘vrtimo’ negativne misli, ali bitno je da zadržimo odmak od njih, ne uzimamo ih kao istinu te ne poistovjećujemo s nama. Ako ste jedni od onih koji se često prepušta nekorisnim mislima donosimo 5 savjeta kako se uhvatiti u koštac s njima!

  1. Primijetite ih – već samo primjećivanje negativnih misli stvara određen odmak od njih i daje nam mogućnost da ih kritički sagledamo.
  2. Sjetite se da su to samo misli – a ne nužno istine. To su misli koje nam „padaju na pamet“ u skladu s time kako smo odgajani. Budući da su nekorisne, vrijedi preispitati posljedice mišljenja takvih misli. Vode li nas ove misli u smjeru života koji želimo živjeti, ili suprotno od toga? Ako nas misli vode suprotno od toga kako bismo htjeli živjeti, tj. zbog njih dobivamo poriv da radimo ponašanja koja su dugoročno za nas štetna, identificirali smo misli od kojih bi se bilo dobro defuzirati.
  3. Dajte ime svom umu – kad je uvijek tako draga i podržavajuća, mogla bi se zvati Dragica. Malo smo sarkastični, no upravo to se traži – davanjem nekog zabavnog imena svom umu, zauzimate određeni odmak od njegovog sadržaja. Shvaćate da vi niste svoj um, već da ga možete promatrati i kritički sagledati.
  4. Dajte ime priči – ako primijetite da vam se neka priča u umu često ponavlja, npr. „Neću to moći, nisam sposobna za to, nisam dovoljno dobra“ – dajte joj naziv, primjerice „Priča o životnom neuspjehu“. Na taj način bit će vam lakše primijetiti te misli kad se pojavljuju i ne dopustiti da utječu na vaše ponašanje.
  5. Otpjevajte svoje nekorisne misli – u melodiji neke poznate pjesme, kao npr. „Sretan rođendan ti“. Automatski ćete dobiti određen odmak od njih i moći ćete postupiti u skladu s tim.

Uz ovih 5 savjeta u posebnom prilogu Večernjeg lista ‘Mentalno zdravlje’ potražite i koje su ključne razlike između depresije i anksioznosti, 8 načina kako si pomoći kada se osjećamo loše, može li se pomoći kod napadaja panike i mnoge druge korisne savjete. 

Prilog potražite na dar uz Večernji list u utorak 18. siječnja!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije