Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljetni klasik

RECEPT DANA Najdraži ručak djetinjstva: Đuveč po receptu naših baka

shutterstock
12.08.2025.
u 09:30

Đuveč je još ukusniji kada malo odstoji, pa slobodno pripremite veću količinu – sutradan će okusi biti još bogatiji.

Đuveč je jedno od onih starinskih jela koje spaja sezonsko povrće, mirisne začine i jednostavnu pripremu u jedno kompletno, bogato i ukusno jelo. Dolazi iz turske kuhinje, ali je duboko ukorijenjen u hrvatskoj (posebno slavonskoj i kontinentalnoj) kulinarskoj tradiciji. U ljetnim mjesecima, kada tržnice vrve svježim povrćem poput paprika, rajčica, tikvica i patlidžana, đuveč je savršen način da iskoristite te plodove sezone. Može se pripremiti s mesom ili u potpuno vegetarijanskoj varijanti, a jednako je ukusan poslužen vruć, topao ili hladan – kao glavno jelo ili prilog.

Sastojci:

  • 400 g svinjetine ili piletine (može i bez mesa za vege verziju)
  • 1 veća glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 paprike (crvena i zelena)
  • 2 veće rajčice ili 200 ml pelata
  • 1 manja tikvica
  • 1 patlidžan (po želji)
  • 150 g riže
  • 3 žlice ulja ili svinjske masti
  • 1 žličica crvene mljevene paprike (slatke)
  • sol, papar, peršin, lovorov list
  • voda ili povrtni temeljac po potrebi

Priprema: Meso narežite na kockice, a sve povrće operite i narežite na srednje komade. Na ulju ili masti pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Prvo dodajte papriku, zatim patlidžan, tikvicu, rajčicu i češnjak. Pirjajte sve zajedno oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Umiješajte crvenu papriku, posolite, popaprite, dodajte lovorov list i opranu rižu. Sve dobro promiješajte. Ulijte toliko vode ili temeljca da sve bude prekriveno. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20–25 minuta dok riža ne omekša. Đuveč možete ostaviti ovako ili ga prebaciti u vatrostalnu posudu i zapeći 15 minuta u pećnici na 200 °C kako bi se stvorila fina korica. Pospite svježim peršinom i poslužite uz kiselo vrhnje, domaći kruh ili salatu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata