Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukusan i zdrav

Mnogi će se složiti: Ovo je najbolji lijek protiv zubobolje

Klinčići
Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL
08.08.2014.
u 13:47

Stomatolozi su u prošlosti rabili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba. Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

Klinčić, začin duljine 12 - 16 mm koji nalikuje čavlićima, prava je riznica zdravlja.

Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe. Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.

Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju, piše portal Alternativa Za Vas.

Čim osjetite bol, stavite klinčić na bolni zub i zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata. Bol će posve nestati. Kod jače zubobolje, koristite ulje od klinčića koje djeluje poput anestetika.

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu. Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita jer sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

>>Evo kako trčanje može ugroziti zdravlje zubi

>>Evo što možete napraviti za 'prvu pomoć' kada nastanu problemi sa zubima

Komentara 5

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
16:30 08.08.2014.

Klinčić, začin duljine 12 - 16 mm meni više nalikuje malim klinovima. Možda se od tud zove "klinčić" a ne čavlić kao ga se opisuje na početku teksta ;)

RZ
rajka.zivkovicexjanzek
05:30 10.08.2014.

najbolji lijek protiv zubobolje su mjehurići na vodi kad pada kiša ..potrebno je njih pokupiti te osušiti a prah stavljati na mjesto bola...

Avatar Daruvar_
Daruvar_
17:46 08.08.2014.

Nije točno, Jano! Najbolji je lijek ispiranje zuba nakon svakog obroka i čišćenje zuba četkicom, zubobranom te međuzubnom četkicom. Tada je zubna pasta suvišna, a posjet zubaru svodi se uklanjanje kamenca jedanput na godinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije