Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivene opasnosti

Evo kako trčanje može ugroziti zdravlje zubi

Trčanje
Foto: Thinkstock
07.08.2014.
u 08:22

Otkriveno je da što osobe više vremena provode vježbajući tijekom tjedna raste i rizik od dentalne erozije, a kod osoba koje se bave trčanjem otkriven je manji protok sline i blagi porast PH.

Trčanje je zdrava tjelesna aktivnost.

Redovita vježba poboljšat će i očuvati vaše zdravlje i kondiciju, ali prema posljednjem istraživanju može narušiti zdravlje u usnoj šupljini. U istraživanju provedenom na Stomatološkom fakultetu u klinici Heidelberg u Njemačkoj, a objavljenom u Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports zaključuje se da fizički aktivni ljudi moraju obratiti više pozornosti na oralno zdravlje zbog povećanog rizika od dentalne erozije. 

U istraživanju je sudjelovalo 35 sportaša i 35 osoba koje se ne bave tjelesnom aktivnošću, a svi sudionici podvrgnuti su stomatološkom pregledu i analizi sline. Otkriveno je da povećanim intenzitetom vježbanja raste i rizik od dentalne erozije, a kod osoba koje se bave trčanjem otkriven je i manji protok sline i blagi porast PH.

Sportaši često uzimaju razne napitke  i proteinske pločice za energiju prije i nakon vježbanja, a ugljikohidrati i šećer u njima u kombinaciji sa spomenutim promjenama u usnoj šupljini čine savršenu podlogu za nastanak karijesa i šupljina u zubima, kaže stomatologinja Jessica Emery. Svaki će sportaš imati "suha usta"  s vremena na vrijeme tijekom vježbanja, a to je češći slučaj kod osoba koje se bave trčanjem i to može pogoršati simptome, tvrdi Emery, piše Yahoo.

Kako biste smanjili rizik dentalne erozije, Emery preporučuje sportašima da paze na hidrataciju, redovito održavaju higijenu usne šupljine, a poslije treninga žvaču žvakaću gumu bez šećera kako bi što prije hidratizirali usnu šupljinu.

>>Evo što možete napraviti za 'prvu pomoć' kada nastanu problemi sa zubima

>>Može li žvakaća guma zamijeniti pranje zubi pastom

Komentara 1

Avatar Perica1
Perica1
08:39 07.08.2014.

Jessika je plaćenik od strane proizvođača žvakačih guma i priča gluposti. Žvakaće gume bez šećera uzrokuju eroziju gornjeg sloja zuba, otkriva studija Sveučilišta Boston, Helsinki i Nevada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije